Турска министарка протерана из Холандије, Јилдирим прети "грубим" одговором

Холандска полиција растерала је током ноћи демонстранте, присталице турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, испред турског конзулата у Ротердаму. Они су негодовали пошто је министарки за породична питања, Фатми Бетул Каје, онемогућен приступ том објекту. Министарка је потом протерана из Холандије у Немачку. Турска ће узвратити Холандији на "најгрубљи начин", поручио је турски премијер Бинали Јилдирим.

У Ротердаму су холандске снаге безбедности уз употребу водених топова растерале демонстранте окупљене испред турског конзулата.

Претходно су холандске власти онемогућиле турску министарку за породична питања Фатму Бетул Каје да приђе дипломатском представништу.

Министарка је у пратњи полиције спроведена до границе са Немачком, након чега се вратила у Истанбул.

"Били смо изложени грубом поступању... Понашање према жени министру на овај начин је веома ружно", изјавила је Каја новинарима на истанбулском аеродрому, где су је окупљени дочекали машући турским заставама, преноси АФП.

Холандски премијер Марк Руте поручио је преко друштвених мрежа да је тражено разумно решење, али да се то показало немогућим.

Руте је изјавио да ће урадити све како би се смањила дипломатска конфронтација са Турском.

"Никада раније нисам доживео тако нешто, али ми желимо да будемо мудрија страна", рекао је Руте, пренео је Ројтерс.

"Уколико они буду интезивирали (конфронтацију) ми ћемо морати да одговоримо, али ћемо учинити све што је у нашој моћи да смањимо (конфронтацију)", додао је Руте.

Градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб навео је да је министарка морала бити протерана, јер је проглашена непожељним странцем.

"Турску министарку је холандска влада прогласила непожељним странцем, па се сходно нашим прописима таква особа мора протерати и вратити одакле је дошла, у Немачку. Било је потребно више сати преговарања да бисмо је натерали да изађе из возила и да бисмо могли да је протерамо. Морали смо и да проверимо да ли је њено обезбеђење, 10 до 15 особа, наоружано", истакао је Абуталеб.

Није било мирно ни испред холандске амбасаде у Анкари. Турско Министарство иностраних послова је из безбедносних разлога затворило приступ том објекту, али и конзулату у Истанбулу. Сличне мере су на снази и испред резиденције холандског амбасадора.

"Окупили смо се овде због понашања холандске владе према турским властима. То је неразуман и неморални став и није у складу са дипломатским правилима", наглашава Шукру Картепе, саветник председника Ердогана.

Дипломатски сукоб Холандије и Турске одвија се само три дана пре парламентарних избора у Холандији.

Турске власти планирале су сличне скупове и у другим европским земљама, па је шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу стигао у Француску пошто је за данас у Мецу предвиђен скуп турске заједнице на којем би требало да говори.

Генерални секретар француске префектуре Мец, Ален Картон, изјавио је да је Чавушоглуу дозвољено обраћање на митингу у истоменом граду, јер је оцењено да овај догађај није представљао претњу по јавни ред и мир.

АП преноси да је Картон навео да, уколико такав ризик не постоји, митинг мора да буде одобрен у име слободе окупљања.

Чавушоглу се појавио на митингу локалне турске популације у Мецу, на којем је очекивано и присуство Турака из оближњих немачких региона.

Скуп подршке турском референдуму био је планиран и у Шведској, али је власник објекта, где је званичник турске владајуће странке требао да одржи предизборни скуп, отказао уговор о закупу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије