Лавров: Примирје на истоку Украјине почиње 20. фебруара

После састанка Нормандијске четворке на маргинама безбедносне конференције у Минхену, руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је између Украјине и проруских активиста договорено примирје које ступа на снагу у понедељак.

"Режим примирја, као и повлачење тешког наоружања почеће 20. фебруара. Ми смо активно подржали ову одлуку и уверени смо да овог пута не сме да се дозволи да се догоди неуспех", рекао је Лавров новинарима, преноси Ројтерс.

Претходно је украјински министар спољних послова Павло Климкин рекао новинарима да "уопште није" задовољан резултатима данашњег састанка Нормандијске четворке.

Након састанка, француски министар Еро је рекао да је примена мировног споразума из Минска једини начин да се реши сукоб на истоку Украјине.

Немачки шеф дипломатије Габријел се сложио са изјавом француског министра и изјавио да је послат јасан сигнал Вашингтону да овакав формат састанака мора да се одржи у циљу решавања сукоба.

Он је такође саопштио да су се министри договорили да искористе свој утицај како би прекид ватре, који би требало да ступи на снагу 20. фебруара, био примењен и најавио још састанака наредних недеља.

Са разговора је незадовљан изашао шеф украјинске дипломатије Климкин, рекавши да уопште није срећан како је састанак протекао.

број коментара 0 Пошаљи коментар