Трамп: Позабавићемо се Северном Корејом

Председник САД Доналд Трамп поручио је да ће се "веома снажно" позабавити Северном Корејом, након што је та земља објавила да је успешно извела пробно испаљивање новог типа балистичке ракете.

"Очигледно је Северна Кореја велики, велики проблем и ми ћемо се тиме веома снажно позабавити", рекао је Трамп током заједничке прес-конференције са канадским премијером Џастином Тридоом, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да амерички председник није изнео детаље како ће одговорити на акције Северне Кореје.

Пентагон је објавио да су САД способне да се одбране од севернокорејског напада балистичком ракетом" и снажно осудио последњу ракетну пробу коју је извео Пјонгјанг.

Портпарол Пентагона, капетан Џеф Дејвис, изјавио је да је посвећеност САД заштити америчке територије и савезника попут Јапана и Јужне Кореје "гвоздено чврста". Он је казао новинарима да су севернокорејски "незаконити програми наоружања" јасна и велика опасност по националну безбедност.

Северна Кореја је потврдила јуче да је успешно тестирала лансирање новог типа балистичке ракете средњег до дугог домета.

Како је пренео Ројтерс, позивајући се на севернокорејску новинску агенцију КЦНА, лидер Ким Џонг Ун лично је наредио тестирање новог оружја за које Пјонгјанг тврди да је способно да носи нуклеарну главу.

Војни извори Јужне Кореје навели су да је ракета достигла висину од 550 километара и да је пала у море након што је прешла раздаљину од 500 километара. Пентагон је саопштио да није реч о интерконтиненталној балистичкој ракети.

Лансирање ракете је уследило само дан након што се председник САД Доналд Трамп састао у Вашингтону са јапанским премијером Шинзом Абеом и два дана након телефонског разговора са кинеским председником Си Ђинпингом.

Јужнокорејско Министарство одбране саопштило је да је ракета лансирана из ваздухопловне базе у западној провинцији Северни Пјонган.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи