Пуцњава код Лувра, рањен нападач који је узвикивао "Алаху-екбер"

Француски војник отворио је ватру и ранио мушкарца који је, наоружан мачетом, покушао да уђе у музеј Лувр у центру Париза. Мушкарац, који је са собом носио и сумњив пртљаг, претходно је напао војнике и узвикивао "Алаху-екбер". Премијер Бернар Казнев истиче да тај инцидент има одлике терористичког напада. Извор близак истрази изјавио је да је нападач држављанин Египта.

Начелник париске полиције Мишел Кадо потврдио је да је нападач имао мачету и два ранца и да је покушао да уђе у подземни тржни центар код Лувра, преноси Фигаро.

Полиција верује да је нападач деловао сам и да је намеравао да изврши терористички напад. 

Извор близак истрази изјавио је да је нападач држављанин Египта, који је у Француску стигао крајем јануара, преноси Ројтерс.

"Према првобитним налазима истраге, био је то египатски држављанин", рекао је извор близак истрази. 

Један војник је око 10 часова пуцао на нападача након што је он мачетом напао другог војника из четворочлане патроле која је редовно на дужности у околини чувеног музеја.

Полиција наводи да је тај мушкарац напао војника мачетом јер му није дозвољено да са два ранца уђе у тржни центар испод музеја, а потом је на нападача пуцао други војник.

Мушкарац се залетео на групу полицајаца и војника узвикујући "Алаху-екбер". Један од војника је испалио пет метака и тешко ранио нападача у стомак.

Начелник полиције каже да је један од војника лакше повређен приликом напада мачетом.

Полиција је утврдила да у торби коју је нападач носио није било експлозива.

У међувремену се огласио и премијер Бернар Казнев, који је изјавио да је напад мушкарца, чији идентитет није саопштен, имао "одлике терористичког напада".

"Напад очигледно има карактер терористичког напада", рекао је Казнев.

Ројтерс преноси да је ухапшена још једна особа због сумњивог понашања, али портпарол МУП-а Пјер Анри Бранде каже да још није потврђено да ли је та особа повезана са нападом.

Министарство унутрашњих послова навело је на Твитеру да је у току "озбиљан безбедносни инцидент" и да управо интервенишу безбедносне снаге, преноси Танјуг.

Такође су апеловали да се не шире лажне информације.

Блокирано је место напада, као и оближња станица метроа.

Полиција патролира кроз Лувр, а, према објавама на Твитеру, туристима који су се затекли унутра речено је да остану тамо седећи на поду у закључаним просторијама.

У Лувру је у тренутку напада било око 1.000 посетилаца и сви су били смештени у безбедан део музеја.

Улице и станица подземне железнице око Лувра су блокиране, а кварт обезбеђују полицајци у панцирима.

Истрага у вези са нападом је у току.

У Француској је више од годину дана на снази ванредно стање после напада Исламске државе у Паризу, у којима је убијено више од 130 људи.

Војници у униформи са аутоматским пушкама редовно патролирају облашћу око Лувра, једне од главних туристичких атракција у Паризу која привлачи милионе посетилаца сваке године. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара