Рекордна радијација у Фукушими

Радијација у јапанској нуклеарној електрани "Фукушима", оштећеној у разорном земљотресу и цунамију 2011. године, достигла је рекордни, седам пута већи ниво него тада.

Стручњаци су навели да је на металној платформи у просторији са реактором откривена рупа од једног метра коју је највероватније изазвало цурење горива.

Према најновијим мерењима, ниво радијације износи 530 сиверта по сату, док су пре пет година сензори детектовали радијацију од 73 сиверта по сату.

Токијска компанија за електричну енергију (ТЕПЦО) напомиње да радијација није на високом нивоу изван реактора.

Услед снажног земљотреса 11. марта 2011. године огроман талас цунамија погодио је североисточну обалу Јапана при чему је погинуло или нестало више од 18.000 људи, а та катастрофа изазвала је и топљење три реактора у Фукушими.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 03. феб 2017, 11:29) - John von Neumann [нерегистровани]

I gde je sad nauka i vojska da dekontaminira i sanira situaciju

Povećana je radijacija i na zapadnoj obali Amerike i Kanade ali je zabranjeno naučnicima da objavljuju merenja! Plutonijum stiže strujama do obala gde su na sopstvenom tlu imali 1200 nuklearnih proba. Zdrav život u zemlji snova uz gmo i radijaciju!

(петак, 03. феб 2017, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

Japancu trebaju učiti

kako je smanjena radijacija u Černobilu, iako su oštećenja u Fukošimi veća. SSSR je za svog postojanja imao mnogo nezgoda sa radijacijom, tako imaju i znanja o neželjenoj radijaciji i kako je umanjiti.
O radijaciji u Japanu se ne priča toliko u Evropi, al se priča u okolnim pacifičkim zemljama.

(петак, 03. феб 2017, 09:26) - Markovljev [нерегистровани]

Fukušima - Černobil

Kada bi se ovo dešavalo na Ruskoj elektrani ceo Zapad bi zvonio na uzbunu i optuživao Rusiju za pohromu životne sredine, kao što je to bilo posle eksplozije Černobila. Obzirom da se radi o Japanu, onda ovih vesti ni nema u zapadnim sredstvima informisanja, kao što se mudro ćuti već tri dana na dogadjaje u Bukureštu i celoj Rumuniji. Demokratska cenzura je najgora cenzura koju sam za svojih 65 godina života doživeo.
Svaka část RTS-u na otvorenom informisanju, ni úpo babu ni po stričevi, ali istinito. Ocena 5*