Индепендент: Трамп опозвао све амбасадоре САД у свету

Убрзо пошто је положио заклетву и постао 45. председник САД, Доналд Трамп је опозвао све амбасадоре у мисијама САД које је именовала администрација бившег председника Барака Обаме, без припремљених замена, пише "Индепендент".

Трамп је затражио да се свим амбасадорима у земљама широм света које је именовао Обама, каже да напусте своје функције до подне 20. јануара и то без одлагања, пише британски лист.

Његов транзициони тим је саопштио 23. децембра да "неће бити изузетака" за амбасадоре који траже продужетак мандата, што се разликује од праксе у време других председника, чак и за амбасадоре са млађом децом.

Ова одлука односи се на 80 амбасадора постављених у земљама, агенцијама или у специјалним мисијама, наводи британски лист.

И док је уобичајено да политички именовани амбасадори поднесу оставку на почетку мандата нове администрације, мање је уобичајено да за њих не буде пронађена замена на време.

Због оваквог потеза САД би могле да остану месецима без амбасадора у многим земљама и то чак и у оним са којима имају осетљиве односе.

Неке од тих земаља су између осталог - Немачка, Велика Британија, Канада, Кина, Индија, Јапан и Саудијска Арабија, наводи Индепендент.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара