Клаус неће постављати нове ултиматуме

Вацлав Клаус је обећао да, осим постојећег, неће постављати нове захтеве да би потписао Лисабонски уговор, рекао чешки премијер Јан Фишер. Клаус тражио да Чешка буде изузета из примене Повеље основних права.

Чешки премијер Јан Фишер изјавио је у Прагу да му је председник Вацлав Клаус обећао да неће постављати нове захтеве да би потписао Лисабонски уговор, осим већ постојећег - да Чешка буде изузета из примене Повеље основних права.

"Председник ме је у то уверавао и немам разлога да му не верујем. Мислим да председник и премијер не морају о томе да састављају судски оверен запис", навео је Фишер новинарима после ванредне седнице владе.

Чешка влада окупила се неуобичајено на државни празник да се прецизно договори шта ће бити њени приоритети на самиту Европске уније 29. и 30. октобра у Бриселу.

Управо на том самиту треба да се усвоји за Чешку изузеће из примене Повеље основних права, на чему инсистира Клаус и без чега одбија да потпише Лисабонски уговор.

Клаус је свој ултиматум образложио страховањем да би на основу те повеље 2,5 до 2,9 милиона Немаца депортованих из Чехословачке после Другог светског рата могло преко европских судова, заобилазећи чешке, да се избори за одштету за конфисковану имовину.

Влада је усвојила текст такозваног Клаусовог додатка, који ће Шведска као председавајући поднети на самиту, али Фишер није хтео да га обелодани, јер то право припада Шведској као председавајућој земљи.

"То је текст који не своди проблем на ретроактивно дејство и Бенешове декрете. Ступио би на снагу с првим наредним споразумом о приступању", рекао је Фишер и додао да је формулација уопштена и да не говори о прошлости.

Аустрија, Немачка и Мађарска, земље које су примиле судетске Немце и део словачких Мађара депортованих из Чехословачке по принципу колективне кривице, на основу декрета тадашњег председника Едварда Бенеша и уз благослов великих сила, ставиле су до знања да би се успротивиле "Клаусовом додатку" ако би се у њему помињали Бенешови декрети.

У саставу чешке делегације на самиту на челу са премијером Фишером биће и Клаусов сарадник Јиржи Вајгл, како би се избегао ризик да се на самиту прихвати тај документ, а да он после каже да то није оно што је тражио.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво