Трамп ускоро с Путином на Исланду, као Реган с Горбачовим?

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп планира да се састане с руским председником Владимиром Путином током свог првог путовања у иностранство у својству председника САД, убрзо након што ступи на дужност, а састанак ће вероватно бити одржан на Исланду, тврди "Сандеј тајмс".

Британски лист наводи да ће Трамп током самита с Путином, у недељама након што постане председник, покушати да "ресетује" односе са Кремљом, као када се и бивши амерички председник Роналд Реган својевремено састао у Рејкјавику са совјетским лидером Михајлом Горбачовим 1986, током хладног рата.

Сандеј тајмс као извор наводи неименоване британске званичнике за које тврди да су их Трамп и његов тим информисали о том плану.

Трамп, који ће бити инаугурисан у петак 20. јануара, почеће да ради на споразуму о ограничењу нуклеарног оружја у оквиру настојања да обнови везе између две силе, наводи се у тексту.

Британски лист тврди, на основу информација из неименованих извора који су, како објашњава, о том плану разговарали са званичницима у руској амбасади у Лондону, да је Москва спремна да пристане на самит Трампа и Путина.

Истовремено, исландске власти кажу да нису упознате са евантуалним планом за такав сусрет на тлу те земље, али изражавају спремност да буду домаћин самита у циљу побољшања односа на релацији Вашингтон-Москва, преноси АФП.

"Исландска влада није примила никакав упит с тим у вези", рекао је исландски министар спољних послова Гудлаугур Тор Тордарсон.

Како је додао, ако званичници у Вашингтону упуте формални захтев исландској влади да организује самит у Рејкјавику, исландске власти ће позитивно на то гледати и покушати да тиме и саме допринесу побољшању односа између САД и Русије, подсетивши да је у том граду и 1986, у кући Хофди, одржан сличан самит.

Француска агенција подсећа да је Трамп изразио дивљење према Путину и да је нерадо прихватио закључак америчке обавештајне службе да су хакери који делују у име руске владе били умешани у америчке председничке изборе.

У интервјуу за Вол стрит џорнал који је објављен у петак, Трамп је наговестио да би могао да укине санкције које су уведене Русији због оптужби за сајбер напада Москве, уколико Русија помогне САД у погледу кључних циљева као што је борба против џихадистичких група.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара