Берлин: Све извесније да се ради о терористичком нападу

Полиција у Берлину саопштила је рано јутрос да истражитељи сматрају да је возач камиона који је улетео возилом у масу људи на божићном вашару, усмртивши 12 а ранивши 48 људи, учинио то намерно и да се вероватно ради о терористичком нападу. Камион којим је извршен напад највероватније је украден у главном граду Немачке, преносе немачки медији. Медији спекулишу да је нападач Пакистанац који је прошле године ушао у Немачку као избеглица.

"Наши истражитељи претпостављају да је он камионом циљано улетео у масу људи", пише на Твитер налогу полиције, преноси АП, наводећи да се сматра да се највероватније ради о терористичком нападу.

Догађај у Берлину подсећа на терористички напад у Ници у јулу када је један Тунишанин улетевши камионом у масу на Дан Бастиље на променади у том граду усмртио 86 људи.

Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер је претходно изјавио да постоје индиције да је оно што се десило у Берлину терористички напад.

Полиција је такође саопштила да је у камиону пронађен мртав човек пољског порекла, али да он није управљао возилом.

За сада се још не националост возача који је пробитно побегао са лица места ли је накнандно ухапшен.

Немачки медији спекулишу да је напад извршио 23-огодишњи Пакистанац Навед Б. који је прошле године ушао у Немачку као избеглица и то преко балканске руте.

Званичних потврда те информације за сада нема.

Поменути Пакистанац је живео у избегличком центру у Берлину.

Специјалне јединице немачке полиције упале су рано јутрос у хангар аеродрома Темпелхоф, у јужном Берлину, који се користи као избеглички центар. Акција је протекла без хапшења.

Специјалци су претражили смештај у којем је био пријављен осумњичени за напад камионом на Божићни вашар - један Пакистанац који је у Немачку дошао преко балканске руте.

Камион највероватније украден у Берлину

Камион којим је извршен напад на Божићни вашар у Берлину највероватније је отет у главном граду Немачке, преносе немачки медији.

Немачка телевизија Н24 преноси да ГПС подаци показују да је камион јуче од око 16 часова у више наврата паљен.

"Могуће је да се ради о покушајима осумњиченог да управља камионом", наводи телевизија.

Око 19.45 часова камион је напустио место на којем је до тада био паркиран, испред једне фирме у Берлину.

Било је планирано да се из Италије транспортован челик истовари данас, пренео је шпедитер.

Немачки медији преносе да је возач пронађен мртав, на месту сувозача, након напада у напуштеном камиону.

Док је немачка полиција ухапсила особу осумњичену да је управљала камионом, транспортна фирма из Пољске се јавила и изнела сумњу да би возач могао бити њихов запослени.

Камион-убица имао је пољске таблице из региона Гдањска, а припадао је транспортном предузећу из места Грифони.

Власник пољске фирме, како преносе немачки медији, рекао је би камионом требало да је управљао његов рођак, који је веома одговорна особа.

Он је требало да из Немачке превезе 25 тона челика, али је транспорт одложен за сутра.

Компанија је, како је рекао власник, у више наврата покушавала да контактира возача, али је са њим изгубила сваки контакт од 16 часова.

Камион је 50 до 80 метара возио кроз масу људи на Божићном вашару, усмртивши према данашњим подацима 12 људи, а повређено је 48 особа, међу којима има и тешко порвеђених. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије