Валс: Ванредно стање ће бити продужено

Премијер Француске Мануел Валс најавио је да ће ванредно стање у земљи, уведено после терористичких напада у Паризу пре тачно годину дана, највероватније бити продужено.

Мануел Валс је у изјави за Би-Би-Си рекао да ће за време предстојеће предизборне кампање бити одржан велики број јавних скупова и да су потребне мере како би се сачувала демократија.

Претходно је ванредно стање продужено у јулу после напада у Ници.

Валс истиче да постоји опасност од напада попут тог у Ници и додаје да је "сада тешко укинути ванредно стање".

У Француској се следеће године у периоду од априла до јуна одржавају председнички и парламентарни избори, а Валс наглашава да земља мора остати безбедна.

Француска данас обележава годишњицу од терористичког напада на Париз у којем је погинуло 130 људи.

Председник Франсоа Оланд је поводом националног Дана сећања на жртве прошлогодишњих напада, открио спомен-плочу посвећену човеку који је погинуо у бомбашком нападу на стадиону "Француска" у париском преграђу Сен Дени.

Мануел Дијаз је погинуо на фудбалској утакмици Француске и Немачке, а више људи је повређено током првог напада, подсећа агенција АП.

Председник Француске није проговорио ни реч током комеморације испред стадиона "Француска". Он ће открити спомен-плоче на још седам локација у Паризу на којима су се догодили терористички напади.

Говор је одржао син Мануела Дијаза који је рекао да је његов отац, рођени Португалац, доказ да је интеграција могућа и неопходна у борби против стигматизације која неке младе људе води у насиље.

Британски музичар Стинг је у суботу вече минутом ћутања почео концерт у париској дворани "Батаклан" у којој је пре годину дана у терористичком нападу погинуло 90 људи.

У координисаним нападима 13. новембра 2015. године испред стадиона "Француска", неколико кафића и ресторана у источном делу Париза и у концертној дворани "Батаклан" погинуло је 130 људи, а више стотина особа је повређено.

Најмање девет особа још се налази у болници због задобијених повреда, а више од 600 је затражило помоћ психолога због претрпљених траума.

Исламска држава преузела је одговорност за напад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво