Обама дочекао Трампа у Белој кући и пожелео му добродошлицу

Одлазећи председник САД Барак Обама састао се у Овалној соби Беле куће са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом, чиме је симболично започела транзиција власти с Обамине на будућу Трампову администрацију.

Барак Обама је Доналду Трампу и његовој супрузи Меланији Трамп пожелео добродошлицу и рекао да је важно да се сви заједно суоче са изазовима који предстоје, преноси Ројтерс.

"Учинићемо све што можемо да бисмо вам помогли да успете у томе", поручио је Обама свом наследнику.

Одлазећи амерички председник је рекао да је данашњи састанак са Трампом у Белој кући био одличан и да је обухватио низ тема из области спољне и унутрашње политике, јавио је Ројтерс.

Додао је да је охрабрен Трамповом жељом да сарађују с његовим тимом о важним питањима за земљу и да је важно да "сада сви буду заједно". 

Трамп је после састанка са Обамом рекао да се нада да ће добијати савете од њега.

Нови председник САД, који је раније оштро критиковао Обаму, рекао је да ће му се можда обраћати за савете о управљању.

Трамп је рекао да очекује да ће разговарати с Обамом "много, много пута". Нагласио је да је Обама објаснио "неке тешкоће", али и да су "постигнуте неке заиста велике ствари".

Додао је да је очекивао да састанак буде кратак, али да је трајао скоро 90 минута и да је, што се њега тиче, могао бити знатно дужи.

Обама је у Белој кући примио новоизабраног председника, како би се извршио несметан пренос власти после Трампове неочекиване победе на изборима.

Доналд Трамп је у Вашингтон долетео из Њујорка својим приватним авионом и слетео на Национални аеродром "Роналд Реган", који се налази недалеко од америчке престонице, јавио је АП.

Барак Обама је претходно снажно подржавао Трампову демократску ривалку, бившу државну секретарку Хилари Клинтон, а њих двојица ће, како оцењује британска агенција, покушати да током састанка у Овалној соби тензије оставе по страни, макар пред камерама, преноси Ројтерс.

Обама је јуче изјавио да ће упркос бројним неслагањима са Трампом осигурати несметану предају власти, по узору на бившег председника Џорџа Буша.

"Пре осам година, председник Буш и ја смо имали значајних неслагања, али тим председник Буша није могао бити професионалнији у осигуравању несметане транзиције власти. Тако да сам наложио свом тиму да следи пример тима председника Буша", изјавио је Обама.

Док је Трамп разговарао са Обамом, његову супругу Меланију је, у резиденцији Беле куће, примила актуелна прва дама Мишел Обама.

Из Беле куће Трамп је отишао на Капитол хил, где је имао одвојене састанке са председником Представничког дома Конгреса Полом Рајаном и лидером владајуће већине у Сенату Мичом Маконелом.

Пол Рајан је након састанка изјавио да је са Трампом имао "фантастичан, продуктиван" разговор. Навео је да је тај састанак за њега представљао част и додао: "Мислим да ћемо имати неке апсолутно спектакуларне ствари за амерички народ".

Трамп је на то рекао да би требало што пре кренути са послом, "било да се ради о здравственој заштити, или о имиграцији", што АП тумачи као његов могући наговештај тачака у којима се слаже са републиканцима у Конгресу.

Доналд Трамп је новинарима рекао да су његова три главна приоритета питање имиграције, систем здравствене заштите и радна места.

На изборима у уторак, на којима је изабран за председника САД, његова Републиканска странка је задржала већину у оба конгресна дома - Сенату и Представничком дому.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије