Родриго Дутерте – лудорије које имају смисла

Када је спољна политика у питању, ексцентрични наступи новог филипинског председника Родрига Дутертеа, заправо, много су логичнији и кориснији за његову земљу него што се то приказује у светским медијима, чије извештавање углавном диктирају велике западне новинске агенције.

Човек који је изјавио да ће му бити драго да побије три милиона наркомана у својој земљи као што су нацисти побили три милиона Јевреја. Човек који је рекао да ће америчког председника Обаму, када га следећи пут види, опсовати у лице – филипински председник Родриго Дутерте миљеник је светских медија. Бар у негативном смислу.

О њему се говори као о "Азијском Трампу", односно као о неотесаном политичару који једноставним фразама, зачињеним непристојним коментарима, привлачи масе и себе представља као рушиоца окошталог, корумпираног бирократског система, који гуши народ, и који је због свог необузданог језика често присиљен да изађе пред камере да би се правдао или извињавао за увреде које је изговорио.

О њему се пише и као о још једном из низа сурових лидера склоних диктатури и кршењу људских права, чија је урачунљивост упитна, а који се последњих пар година јављају широм света као реакција на глобализацију, разарање традиционалних култура, масовне миграције, те на доминацију западног система вербалних и мисаоних табуа познатих као "политичка коректност".

Осуде и написи о менталној нестабилности новог филипинског председника нарочито су присутни у америчким медијима, не само зато што је Дутерте америчког амбасадора у Манили, који га је још пре ступања на највишу функцију критиковао због организовања одреда смрти који по кратком поступку елиминишу дилере дроге, назвао "кучкиним сином" и с ироничним осмехом најавио да ће се и према председнику Обами односити на исти начин и рећи му да "иде дођавола" већ и зато што је изјавио да ће недавне заједничке вежбе филипинске и америчке војске бити и последње.

И то у условима када Сједињене Америчке Државе настоје да од Филипина поново направе снажно војно упориште за пројекцију своје моћи у југоисточној Азији (као за време Хладног рата), како би осујетиле или бар знатно успориле експанзију кинеских војних ефектива у Јужном кинеском мору и јачање контроле Пекинга над поморским путевима којим се годишње креће 60 посто светске поморске трговине, односно пролази роба вредна око 5.000 милијарди долара.

Дутертеу, који је објавио да жели ближе економско и војно повезивање са Кином, Американци пребацују и да је тим изјавама практично своју земљу лишио велике правне и психолошке предности у територијалном спору с Пекингом око острва Спратли, коју је она после вишегодишњег процеса пред Међународним судом правде у Хагу стекла када је у јулу ове године тај орган Уједињених нација донео пресуду која је тврдње Пекинга да му историјски припада лавовски део од преко 80 посто Јужног кинеског мора окарактерисала као неосноване.

Такође, суд у Хагу, коралне гребене надомак Филипина које су Кинези учвршћивали и проширивали, није признао као природна острва која дају право на поседовање ексклузивне економске зоне, односно експлоатацију природних ресурса у простору од 200 наутичких миља око њих, чиме је негирано и право Кине да развија и експлоатише ресурсе у мору на свега неколико стотина километара од филипинске обале.

Та одлука је велика дипломатска и политичка карта која Филипинима омогућава да боље заштите свој суверенитет над источним ободом Јужног кинеског мора и своје право на коришћење рибе, нафте и природног гаса у њему, а Дутерте се ње необјашњиво одриче, што све и није чудно с обзиром на његову неуравнотеженост – тако се писало и говорило у медијским извештајима протеклих недеља.

Другачија тумачења поступака Дутертеа

Међутим, последњих дана у источној и југоисточној Азији полако се јављају другачија тумачења поступака филипинског председника.

Његове намере да кроз продубљивање веза са Кином преокрене политику претходних филипинских власти, које су се отворено кретале у смеру јачања војне и економске сарадње са САД и њиховим савезницима Јапаном и Јужном Корејом, сада се оцењују смисленим, па и мудрим.

Основни разлог је то што је, сматрају поједини аналитичари, Дутерте тиме практично умањио тензије и спречио продубљивање кризе у Јужном кинеском мору.

Наиме, након пресуде Међународног суда у Хагу, која је било изузетно неповољна за Кину и, на известан начин, понижавајућа за њено руководство, очекивало се да ће Пекинг реаговати бурно, појачаном демонстрацијом свог суверенитета кроз упућивање више бродова и летелица у Јужно кинеско море и кроз даље војно утврђивање коралних гребена у близини Филипина.

То би продубило трвење не само са филипинским снагама већ пре свега са Сједињеним Америчким Државама, које слањем војних бродова и бомбардера у Јужно кинеско море активно настоје да оспоре територијално право које на њега полаже Кина и успоставе, како кажу, "слободу навигације" и "неометан међународни саобраћај" у том мору.

Те демонстрације силе и сучељавања војних ефектива Кине и САД могли су да осетно увећају опасност од избијања војног сукоба.

Тај сценарио, међутим, избегнут је управо захваљујући позиву председника Дутертеа Пекингу на већу економску па и војну сарадњу, оцењују сада поједини аналитичари у САД и Азији.

Како кажу, то је био велики гест уважавања који је властима у Пекингу омогућио да сачувају образ пред својом јавношћу након неповољне пресуде из Хага и отворио пут за одржавање утицаја Кине у региону без посезања за новим војним мерама.

Тиме је, бар привремено, избегнуто заоштравање сусрета кинеских и америчких снага у Јужном кинеском мору, од чега користи поред Филипина и Кине, имају и САД, које сада на миру могу да обаве промену државног врха коју доносе председнички избори идућег месеца.

Мада на Филипинима постоји забринутост да би дрски наступи Дутертеа према америчким званичницима могли да имају велике економске и безбедносне последице, постоје и мишљења да ће његово приближавање Кини заправо заштитити земљу од опасности да, као недвосмислени амерички савезник, буде изложена економским санкцијама и војним провокацијама од стране Кине, те да ће умирити и обрадовати моћне филипинске индустријалце и трговце кинеског порекла који дају велики допринос филипинској привреди.

Спољнополитичке "лудорије" ексцентричног филипинског председника, који се на домаћем фронту зарекао да ће искоренити пошаст наркоманске зависности која деценијама мори његову земљу, сада тако изгледају много рационалније и смисленије него што се то испрва приказивало у западним медијима.

Председник Родриго Дутерте следеће недеље иде у званичну посету Пекингу, где ће га пратити огромна делегација од преко 250, а могуће и више од 300 филипинских бизнисмена из области грађевине, енергетике, туризма, пољопривреде и других сектора, који се здушно надају да ће та посета окончати вишегодишње захлађење у односима две земље и отворити врата крупним кинеским инвестицијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво