Авион МХ-17 обориле проруске снаге у Украјини?

Малезијски авион на лету МХ-17 оборен је ракетом испаљеном са подручја на истоку Украјине, које је под контролом проруских снага, саопштили су међународни тужиоци.

Подаци до којих су дошли међународни истражитељи показују да је авион "Малејжа ерлајнса" погођен ракетом из система "бук", који је допремљен у Украјину из Русије.

Ракета је испаљена из села под контролом проруских побуњеника, кажу истражитељи, преноси Танјуг.

Холандски истражитељи су на конференцији за новинаре рекли да поседују чврсте доказе за те тврдње, наводи АП.

Вилберт Паулисен, директор одељења холандске полиције за кривичну истрагу, рекао је да комуникација која је пресретнута показује да су проруске снаге тражиле размештање мобилног оружја земља–ваздух и јавиле да је оно стигло у област под њиховом контролом.

На основу тога, као и других доказа које је прикупио Заједнички истражни тим, Паулисен је рекао да се "може закључити да је авион МХ-17 оборила ракета из серије 9М38 система 'бук' који је довезен са територије Руске Федерације и да је систем након лансирања враћен у Русију".

Према његовим речима, ракета је испаљена са њиве на око шест километара јужно од села Снижне, које је било под контролом проруских побуњеника.

Та њива се може одредити као место лансирања ван сваке сумње, истакао је Паулисен, додавши да су сведоци рекли да су чули "снажну експлозију и висок, пиштећи звук, који је пратио траг дима на небу".

У протекле две године, током којих је трајала истрага, истражитељи су прегледали приближно 200 делова олупине, а испитано је више од 200 сведока.

Реагујући на саопштење истражитеља, Москва је одбацила резултате истраге, оценивши да је "пристрасна и политички мотивисана". 

Кремљ је раније данас, уочи званичних резултата истраге у Хагу, саопштио да радарски подаци показују да малезијски авион МХ-17 дефинитивно није оборен ракетом са подручја Украјине под контролом проруских снага.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да подаци којима располаже руска војска јасно показују да ракета није испаљена са те територије већ са неке друге, преноси Ројтерс.

"Радарски подаци су јасни... Није било ракете. Ако је и било ракете, она је испаљена са неке друге територије", навео је Песков.

Авион компаније "Малејжа ерлајнс" оборен је у јулу 2014. године изнад истока Украјине, при чему је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије