Бан позива на окончање сукоба у Сирији

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун отворио је дебату у Генералној скупштини УН позивом на окончање борби у Сирији. Амерички председник Барак Обама позвао на "корекцију курса" како би се обезбедило да се државе и народи не повуку у још оштрије подељен свет.

Бан је изразио гнев због лидера који, како тврди, "настављају да хране ратну машину у Сирији", крше људска права и спречавају доставу хуманитарне помоћи гладнима.

Тврди да су многе групе убијале недужне цивиле, али нико више од сиријске владе, преноси АП.

Према његовим речима, моћни заштитници обе стране у сукобима у Сирији, који трају више од пет година, имају крв на својим рукама.

"Присутни у овој сали данас су представници влада које су игнорисале, омогућиле, финансирале, учествовале или чак планирале и извршавале злочине, које су починиле све стране у сукобима у Сирији против сиријских цивила", рекао је Бан.

Осврћући се на протеклих 10 година, колико је провео на челу УН, Бан је указао на раст "моћи народа", омогућене мобилним телефонима који су прекрили цео свет, затим, на смањење сиромаштва и политичких напетости у државама као што су Мјанмар и Шри Ланка, као и на прекид ватре у Колумбији.

Бан је рекао да је поносан што је у време његовог мандата промовисана улога жена у УН и изазвао снажан аплауз када је рекао: "Поносан сам што себе могу назвати феминистом."

Фокус његовог обраћања био је, међутим, велики број проблема у свету, као и лидери који нису успели да их реше.

Као озбиљне безбедносне претње навео је борбе у Јемену, Либији, Ираку, Авганистану и Сахелу, као и израелско-палестински сукоб, у коме се, како је рекао, "перспектива дводржавног решења смањује из дана у дан".

Бан се додирнуо и других питања: екстремиста који гурају народе у два кампа – "ми" и "они", затим неповерења грађана у лидере, као и на проблеме проузроковане климатским променама – раст нивоа мора, рекордне врућине и екстремне олује.

Обама: Кориговати курс да бисмо избегли подељенији свет

Амерички председник Барак Обама упозорио је да су снаге глобализације показале "велике линије расцепа" широм света и позвао на "корекцију курса" како би се обезбедило да се државе и народи не повуку у још оштрије подељен свет.

У циљу напретка, морамо да признамо да постојећи пут ка глобалној интеграцији захтева корекцију курса, рекао је Барак Обама.

Обама је, у свом последњем говору као председник САД у Генералној скупштини УН, изразио жаљење што је свет постао безбеднији и просперитетнији у исто време када се неке државе боре са разорном избегличком кризом, тероризмом и сломом реда на Блиском истоку.

Истакао је да је владање постало теже док људи губе веру у јавне институције, а напетости међу државама све брже измичу контроли, преноси АП.

"То је парадокс који дефинише свет данас. Морамо да идемо унапред, а не уназад", поручио је Обама.

Обама је рекао да је педесет земаља обећало да ће ове године примити 360.000 избеглица, што је дупло више него прошле године, изјавио је Барак Обама.

Обама је похвалио Немачку и Канаду због тога што су отвориле своја врата за оне људе који су избегли из зона конфликта попут оног у Сирији, преноси АФП.

Председник САД је искористио последње појављивање пред УН како би, како тврди, указао на то како је његово руководство свет усмерило у бољем правцу у последњих осам година.

У срцу тог приступа је идеја да се највећи сукоби најбоље решавају када нације сарађују, а не када делују појединачно, рекао је Обама.

У, како наводи АП, суптилном освртању на републиканског кандидата за председника САД Доналда Трампа, Обама је изразио жаљење што су терористичке мреже прошириле своју идеологију на друштвеним мрежама, подстакавши бес ка "невиним имигрантима и муслиманима".

Као кључне примере напретка у деловању америчке администрације навео је Кубу и Мјанмар, као и глобалну сарадњу за смањење емисија које доводе до глобалног загревања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије