Коалиција на челу са САД погодила сиријску војску?

Руско министарство одбране саопштило је да су у ваздушном нападу коалиције коју предводе САД на положаје сиријске армије председника Башара ел Асада погинула 62 војника, а да су десетине рањене. Пентагон: Можда смо грешком погодили сиријске војнике.

Пентагон је саопштио да су коалиционе снаге на челу са САД данас извеле ваздушни напад на Исламску државу у близини Деир ел Зора на истоку Сирије, али да су напад обуставиле након што су их руски званичници упозорили да је у том удару можда погођена сиријска војска, јавиле су агенције.

Сирија и Русија су раније данас саопштиле да је коалиција коју предводе САД гађала положај сиријске војске на истоку Сирије, у Деир ел Зору опкољеном припадницима Исламске државе, чиме је екстремистима омогућено да напредују.

У саопштењу Пентагона се наводи да је "ваздушни напад обустављен одмах након што су руски званичници обавестили званичнике коалиције да постоји могућност да су особље и возила који су узети на нишан део сиријске војске", наводи АП.

"Коалиционе снаге не би намерно гађале сиријску војну јединицу", истиче се у саопштењу војске САД.

САД досад никада нису директно гађале снаге сиријског председника Башара ел Асада током петогодишњег грађанског рата у Сирији, напомиње америчка агенција.

Пентагон је додао да је напад изведен на подручју које је коалиција и раније гађала и да су чланице коалиције информисале своје руске колеге пре него што су отпочеле напад, наводи Ројтерс.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков је раније данас рекао да су у нападу убијена 62 сиријска војника и да се напад догодио код аеродрома у Деир ел Зору на истоку Сирије, а извела су га два авиона Ф-16 и два авиона А-10.

Није навео којој земљи припадају ти авиони, али је рекао да су део међународне коалиције.

Руска војска је саопштила и да је око стотину сиријских војника у том нападу рањено.

Истовремено, Сиријска опсерваторија за људска права тврди да је у нападу коалиције убијено најмање 80 сиријских војника.

Сиријска војска је у свом саопштењу истакла да је реч о "озбиљном и отвореном нападу на Сирију и њену војску" и "чврстом доказу америчке подршке Даешу (Исламској држави) и другим терористичким групама".

Руска војска је данас упозорила да се ситуација у Сирији погоршава и да ће САД бити одговорне ако пропадне крхко примирје, које је на снази у тој земљи од понедељка, у складу са америчко-руским споразумом.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара