Офанзива побуњеника на северу Сирије

Најмање 35 људи, махом цивила, погинуло је приликом данашње акције сиријских побуњеника који су уз помоћ Турске заузели бројна села и градове од курдских снага на северу Сирије, саопштила је Опсерваторија за људска права.

Турске војне снаге су бомбардовањем и гранатирањем циљаних подручја подржале сиријске побуњенике. Ипак, највећа помоћ побуњеницима били су тенкови које је Турска послала у Сирију како би побуњеници ушли у области под опсадом Исламске државе, преноси АП.

Како наводи америчка агенција, операција, названа "Штит Еуфрат" има за циљ и потискивање курдских снага које имају подршку САД.

Различите фракције побуњеника које подржава Турска, преузеле су најмање четири села и један град од курдских снага јужно од Џарблуса.

Једно од заузетих места је Амарнех где је дошло до најжешћих сукоба.

Побуњеници су на интернету објавили и фотографије села након заузимања.

Турска војска саопштила је да је у турским ваздушним ударима у северној Сирији убијено 25 курдских екстремиста, петог дана кампање коју заједно са сиријским побуњеницима против курдских снага и Исламске државе, воде преко границе у Сирији.

Војска је саопштила да су екстремисти убијени у подручјима Џараблуса, сиријског града на граници са Турском.

Војска је саопштила да предузима све мере како би избегла цивилне жртве.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је да је у бомбардовањима убијено најмање 20 цивила у селу Беир Коуча, као и да је још 15 убијено у једном селу западно од Џараблуса.

Новинска агенција курдске полуаутономне области наводи да је село Беир Коуча "остало без свих својих становника".

Сиријска државна новинска агенција САНА извештава да је погинуло 20 цивила, 50 их је рањено у турском артиљериском гранатирању и ваздушним нападима називајући их "турским угожавањем сиријског суверенитета под изговором борбе против Исламске државе".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије