Више од милион људи на Ердогановом митингу

На скупу који је у Истанбулу сазвао турски председник Реџеп Тајип Ердоган у знак протеста против неуспелог пуча 15. јула окупило се више од милион људи.

Скуп којим ће бити окончане тронедељне демонстрације против пуча уједно је и демонстрација снаге Ердогана, који је суочен са критикама западних земаља због чистки и хапшења у Турској после неуспелог покушаја рушења његове власти, јавио је Ројтерс.

Присталице турског председника су на данашњи скуп донеле транспаренте на којима пише "Ердогане, ти си дар од Бога" или "Нареди нам да умремо и ми ћемо то учинити".

"Ово је више од политике, ово је или наша слобода или смрт", рекао је један од учесника, државни службеник Хаџи Мехмет Халилоглу, преноси Ројтерс.

На скупу је говорио и турски премијер Бинали Јилдирим, који је рекао да ће Турска одржати ову слику јединства у политици и поручио да ће се муслимански свештеник Фетулах Гулен, кога Анкара криви за пуч, вратити из САД у Турску и платити за оно што је урадио.

"Сви треба да знате да ће лидер ове терористичке групе доћи у Турску и платити за оно што је урадио", рекао је Јилдирим

Следбеници Ердоганове Партије правде и развоја (АКП) излазе на улице сваке ноћи откако је покушан пуч и убијено 273 људи међу којима 34 завереника, подсећа АФП.

Данашњи скуп, под слоганом "Демократија и мученици", одржава се под јаким мерама безбедности, а обезбеђује га 15.000 полицајаца.

Ердоган је позвао и опозиционе лидере, изузев прокурдске странке ХДП, да се обрате окупљенима.

Митинг се одржава на истанбулском тргу Јеникапи, а неки медији су предвиђали да би на њему могло да учествује чак до 3,5 милиона људи.

Скуп се преноси уживо на огромним екранима широм земље, како је Ердоган најавио, а наступиће и певачи који су позвани за ту прилику.

Екран ће бити постављен и у Пенсилванији, у САД, где живи муслимански свештеник Фетулах Гулен кога турска влада оптужује да стоји иза покушаја пуча, што он негира.

"Један огроман екран биће постављен на још једном месту. Знате ли где? У Пенсилванији. Порука ће бити упућена", рекао је Ердоган новинарима.

Лидер опозиционе Партије националног покрета (МХП) написао је на Твитеру да је прихватио Ердоганов позив за учешће.

"Стаћу на страну Турске, против издајица и центара непријатељства", написао је он у твиту, а Ердоган је његову поруку потом објавио на свом налогу.

Неименовани званичник у турској влади је рекао да је Ердоган први пут "ретвитовао" поруку једног опозиционог лидера.

Председник секуларне Републиканске народне партије (ЦХП) Кемал Киличдароглу првобитно је одбио да учествује на скупу и најавио да ће послати представнике, али је после више позива Ердогана и премијера Бинали Јилдирима, та странка у петак одлучила да ће Киличдароглу ипак учествовати, "због посвећености демократији и вере у владавину права".

Турски председник је у изјави турским медијима у суботу захвалио опозиционим лидерима што су пристали да учествују на скупу који ће, како је истакао, ојачати турско јединство.

Кемал Киличдароглу je рекао да је неуспели пуч 15. јула отворио "нова врата за компромис" у политици.

"После 15. јула имамо нову Турску", рекао је Киличдароглу.

Командант турских оружаних снага Хулуши Акар изјавио је на митингу да ће издајници који стоје иза покушаја пу;а, бити најоштије кажњени и захвалио се цивилима на помоћи у онемогућавању пуча.

У једном од ретких обраћања на јавним скуповима, начелник генералштаба турске војске је рекао да војска има ситуацију под контролом и да је у служби народа са свим својим особљем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво