Валс: Хитно постићи пакт са исламом у Француској

Француски премијер Мануел Валс изјавио је да је ислам нашао своје место у тој земљи, али да, пред успоном џихадизма, хитно треба постићи пакт са том другом најраспрострањенијом религијом у Француској, преносе француски медији.

Пакт са исламом треба изградити посредством Фондације за ислам у Француској, рекао је Валс, пренео је "Журнал ди диманш".

"Ислам је нашао своје место у Француској, насупрот сталним популистичким нападима деснице и крајње деснице", рекао је премијер, додавши да "то неподношљиво одбацивање ислама и муслимана, као и антисемитске, антихришћанске речи и дела, треба најснажније сузбијати".

Међутим, после недавних напада у Ници и Сент-Етјен-ди-Рувреу, Валс позива и на разборитост пред успоном исламизма и глобализованог џихадизма који, како каже, узима за таоце многобројне муслимане у Француској.

"Нису сви салафисти џихадисти, али скоро сви џихадисти јесу салафисти. Овај паклени механизам тера на стотине појединаца, понекад веома младих - мушкараца, жена, дугогодишњих муслимана или оних који су се тек недавно преобратили - да узму оружје у руке и окрену га против своје земље", упозорио је Валс.

Нагласивши да су власти без преседана мобилисане у борби против радикализације, премијер оцењује да Француска треба да целом свету буде пример како се ислам слаже са демократијом.

Валс, који је у петак за "Монд" рекао да је отворен за привремену забрану спољног финасирања џамија, подсетио је данас да је пре више од 10 година основана Фонрација за ислам у Француској која може да транспарентно сакупља потребна средства.

"Хитно треба помоћи исламу у Француској да се отараси оних који га подривају изнутра. У том циљу, морамо постићи истински пакт са исламом у Француској, дајући Фондацији централно место", закључио је француски премијер.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 31. јул 2016, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Islam u Francuskoj

Islam je jedina aktivna religija u Francuskoj. Hriscanske i protestantske crkve su prazne, gotovo niko ne ulazi u njih.Tu i tamo poneke beznacajne sekte pokusavaju da vrbuju ljude i to je sve. Svi Muslimani su vec u 4-5 sati ujutro u svojim bogomoljama i one su prepune.

(недеља, 31. јул 2016, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Druga najveca religija u Francuskoj?

Mozda je tako bilo do 1970 godine.Sada je islam najveca religija u Francuskoj.