Чавушоглу: Војска очишћена од пучиста биће поузданија

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу описао је као непримерен коментар шефа америчке националне обавештајне службе, који је наговестио да чистке у турској војсци после покушаја пуча штете сарадњи у борби против Исламске државе.

"Ако се они (Американци) питају да ли је борба против Даеша (Исламске државе) ослабљена због чистке у војсци, ми кажемо да, напротив, када је војска очишћена... постаје поузданија и ефикаснија у борби", рекао је Чавушоглу новинарима, преноси Ројтерс.

Шеф турске дипломатије је, такође, покушао да смањи забринутост Запада због покушаја зближавања између Турске и Русије после периода обележеног напетошћу, рекавши да односи са Москвом не представљају алтернативу за НАТО и ЕУ, додаје британска агенција. 

Чавушоглу је, такође, рекао да би следбеници имама Фетулаха Гулена, који живи у САД, могли да покушају да изведу пуч у Киргистану.

"Ако у Киргистану дође до пуча, извешће га ФЕТО", рекао је Чавушоглу за Си-Ен-Ен Турк мислећи на групу коју Анкара назива Фетулахова терористичка организација, преноси АФП.

Гулен негира, међутим, да таква група постоји.

"Гуленисти су се инфилтрирали у све институције. Киргистан је наша братска нација. Потребно је да одмах поделимо наше обавештајне податке са њима", додао је Чавушоглу.

Турска оптужује Гулена да стоји иза покушаја пуча 15. јула, али и да јача свој утицај преко огромне мреже приватних школа не само у Турској већ и у Африци и Централној Азији, подсетио је АФП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво