Оланд: Нападачи на цркву припадници Исламске државе

Двојица нападача које је ликвидирала полиција после талачке кризе декларисали су се као припадници Исламске државе, рекао је председник Француске, преноси АФП. Нападачи су ножем пререзали врат свештенику, a један талац је задобио озбиљне повреде.

Мушкарци наоружани ножевима узели су као таоце свештеника, две часне сестре и два верника у цркви у Нормандији на северу Француске, пише Фигаро.

Како наводи тај лист, једна часна сестра је успела да побегне и да дигне узбуну.

На лице места одмах су стигле специјалне снаге француске полиције и антитерористичка јединица.

Француски медији преносе да је током инцидента неколико људи повређено.

Како iTele наводи, барем један од нападача је одраније познат полицији, а био је и хапшен због плана да иде у Сирију.

На лице места стигао је и француски председник Франсоа Оланд, који је напад оценио терористичким и рекао да су двојица нападача рекли да су припадници Исламске државе.

Истакао је да се против тероризма мора борити свим расположивим средствима. 

Портпарол министарства Пјер Анри Бранде рекао је претходно да ће истрагу случаја преузети специјално тужилаштво за борбу против тероризма.

Француски премијер Мануел Валс изјавио је да је ужаснут због, како је рекао, "варварског напада на цркву". "Цела Француска и сви католици су повређени. Држаћемо се заједно", написао је Валс на свом налогу на Твитеру, а пренео АФП.

У међувремену је агенција Амак објавила саопштење у којем се каже да су "војници" Исламске државе извршили данашњи напад.

"Они зу извели напад као одговор на позив да мете буду земље крсташке коалиције", наводи се у саопштењу које је објавио Амак, преноси Ројтерс.

Папа ужаснут убиством свештеника

Папа Фрања је ужаснут због "варварског убиства" свештеника током талачке кризе, изјавио је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

Папа Фрања, како је навео, "најтеже је осудио све облике мржње", а посебно је запрепашћен јер се тај "ужасан чин насиља догодио у цркви, светом месту".

"Папа Фрања дели бол и ужаснутост због овог апсурдног насиља", рекао је Ломбарди додајући да је напад изазвао "неизмерну бол и забринутост", пренео је АФП.

Архиепископ града Руан Доминк Лебрун идентификовао је убијеног свештеника као Жака Хамела, старог 84 године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара