Немачка, веза бомбаша-самоубице са Исламском државом

Мигрант из Сирије активирао је бомбу у свом ранцу недалеко од места одржавања музичког фестивала у Анзбаху у Баварској. Он је погинуо, а рањено је 15 људи, док је четворо у критичном стању. У једном од телефона нападача пронађен је видео-снимак у коме се заклиње на верност Исламској држави, потврдила баварска полиција. Исламска држава преузела одговорност за напад.

Напад је извео Сиријац стар 27 година, којем су немачке власти одбиле да издају азил, а синоћна експлозија је четврти напад који се десио у Немачкој за мање од недељу дана.

Екипа хитне помоћи, која је дошла врло брзо после експлозије, покушала је реанимацију нападача, тврди данас портал Розенхајм 24, позивајући се на полицију, међутим, реанимација није успела и он је подлегао повредама на лицу места.

Нападач је имао довољно материјала да направи још једну експлозивну направу, саопштила је полиција.

Он се такође заклео на верност Исламској држави у видео-снимку који је пронађен у једном од два мобилна телефона које је користио уочи напада.

Нападач, идентификован као Мухамед Д., заклео се у видео-снимку пронађеном у једном од телефона на верност лидеру Исламске државе Абу Бакр ел Багдадију, преносе медији. 

Исламска држава је преузела одговорност за напад. Агенција Амак, повезана са Исламском државом, објавила је на свом сајту да је напад у Анзбаху извео борац ИД.

"Он је извео напад као одговор на позив групе да се врше напади у земљама које чине коалицију против Исламске државе", саопштила је агенција Амак.

Само пар сати након експлозије, баварски министар унутрашњих послова Јоаким Херман рекао је да је лично уверен да је реч о исламистичком самоубилачком нападу. Херман је новинарима река да је Сиријац био познат полицији због кривичних дела.

Према његовим речима, Сиријац је у више наврата привођен у полицију због кривичних дела у вези са наркотицима.

Херман каже да су у нападу у Анзбаху, малом граду од 40.000 људи југозападно од Нирнберга у којем постоји америчка база, међу рањенима четири особе које се налазе у тешком стању.

Локални медији јављају да је Херман рекао да није јасно да ли је Сиријац планирао да изврши самоубиство или "да поведе са собом у смрт и друге".

Министар полиције Баварске је рекао да је страдали стигао у Немачку пре две године и да је већ два пута покушавао да изврши самоубиство.

"Мушкарац је у ранцу носио експлозив и металне делиће који би били довољни да убију више људи", навео је Херман.

Баварски министар унутрашњих послова Херман је рекао да изгледа да Сиријцу није дозвољен улаз на Отворени музички фестивал у Анзбаху непосредно пре експлозије која се десила испред локалног ресторана.

Немачка полиција покушава да расветли с ким је нападач разговарао телефоном пред активирање експлозива.

Полиција проверава да ли је он имао саучеснике за тај стравичан напад. Након експолозије је више од 2.500 људи евакуисано са фестивала.

Нападач требало да буде депортован у Бугарску

Сиријцу који је извршио самоубилачки напад, била су уручена два налога за депортацију, изјавио је портпарол немачког Министарства унутрашњих послова Тобијас Плате.

Њему је 22. децембра 2014. уручен први налог за депортацију, а затим му је 13. јула ове године речено да ће бити депортован у Бугарску.

Портпарол је прецизирао да је Сиријац требало да буде депортован у Бугарску зато што је у тој земљи прво предао захтев за добијање азила.

Немачка, као и друге земље ЕУ, спроводе протеривање тражилаца азила којима је одбијена молба јер су у некој другој земљи претходно поднели захтев.

Протеривање у складу са Даблинским правилима се, међутим, теже спроводи због противљења земље која треба да приими избеглице.

Градоначелница Анзбаха Карда Сајдл сматра да нема пропуста градских власти у опхођењу према избеглицама.

Сиријац који је активирао бомбу надомак подручја на којем се одржао фестивал био је смештен у избеглички дом у Анзбаху.

Сајдлова је, како преноси немачки „Билд“, рекла да је шокирана и запрепашћена нападом, и додала да према њеном мишљењу град предузима све како би био што ближи грађанима.

Тако је Град, како би избеглицама олакшао прилагођавање новој средини, покренуо посебан пројекат "„Долазак у Анзбах“".

Тај пројекат се, према њеним речима, састоји од седам наставних јединица, током којих избеглице бивају упознате са законима и начином живота у Немачкој.

Пренела је да је и сама посетила концерт на музичком фестивалу, али га је напустила предвече.

Баусбак: Исламистички терор стигао у Немачку

Министар правосуђа немачке покрајине Баварске Винфрид Баусбак рекао је да је бомбашки напад у Анзбаху био исламистички самоубилачки акт и да је исламистички терор захватио Немачку.

Баусбак је на свом Фејсбук профилу написао да се демократска и слободна правна држава мора прилагодити чињеници да је исламистичи терор доспео до Немачке. Он се, с тим у вези, залаже за даље јачање безбедносних снага.

"И на интернету и социјалним мрежама морамо побољшати могућности за истрагу и одбрану од опасности", подвукао је Баусбак.

Према његовом мишљењу, преузак је оквир који су поставили Уставни суд Немачке и Европски суд због претњи са којим се суочава земља. Оба суда би, због тога, сматра Баусбак, требало изнова да размотре своје одлуке.

Такође сматра да је неопходно спровести измене и у области закона о боравку, као и кривичног закона.

Неименовани амерички обавештајни званичник рекао је за Ројтерс да ће се истражитељи фокусирати на то шта је бомбаш радио у Сирији пре него што је напустио ту земљу, зашто је одбијен за азил и да ли је ноћашњи напад био личне или политичке природе.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. јул 2016, 19:28) - anonymous [нерегистровани]

bez javno objavljenih dokaza

sve je ovo sumnjivo.

(понедељак, 25. јул 2016, 17:30) - anonymous [нерегистровани]

Veoma opasno ...

....moderno doba ,saznanje svega sta se desava ,sta se planira ,gledanje i direktno ucesce u svemu ,pogotovu losem ,dovodi i dovelo je do takvog stepena mrznje ,da su sve crvene lampe upaljene ....nema nam spasa

(понедељак, 25. јул 2016, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

Мало су се прерачунали

Немачка је после пада берлинског зида и пропасти СССР-, Чехословачке и СФРЈ 90-тих, бесплатно добила армију квалификованих и високо квалификованих миграната из бивших комунистичких земаља...Наравно, да су милиони из тих земаља остали у Немачкој, који су лако дошли до запошљавања (као јефтина квалификована радна снага) и да је Немачка од њих имала само корист, порез, конзументи квалитетне немачке робе, па је Немачка увећала своје тржиште у својим границама и уједнбио повећала привредни раст који ју је довео на сами врх економске моћи у ЕУ...Овај пут су се нешто прерачунали...Не кажем, да у овом таласу муграната нема високо квалификованих и квалификованих људи, али, плашим се, да већина није спремна да прихвати законе држава који су их прихватили и да ће, на нашу жалост, оваквих случајева још бити...Изгледа да ће мо морати да се научимо да живимо са том реалношћу...Изгледа да је Орбан порви схватио опасност коју нам доноси талас миграната, ратом захваћених земаља, где им је донешена демократија на крилима Ф-16...

(понедељак, 25. јул 2016, 10:24) - глас разума [нерегистровани]

2+2 јесу увек 4

Овде је трагедија већих размера избегнута само захваљујући томе што дотични бомбаш самоубица није могао ући у масу од 2500 људи... Што показује само колико је битна контрола и обезбеђивање оваквих скупова где има већи број посетилаца. Овде је контрола скупа сачувала људе од сигурне погибије. Али свако за себе треба бити опрезан, ја већ дуже време избегавам све манифестације са већим бројем људи и велике тржне центре у којима су сталне гужве, као и одмаралишта где је масовни туризам развијен... мада апсолутне сигурности од тога нема, али не значи да се не требамо одговорније понашати и чувати се... јер ко се чува и бог га чува!

(понедељак, 25. јул 2016, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

A šta ih tek čeka

Zamislte kako će da izgleda ovogodišnji Oktoberfest. Sve zato što je Merkelova prošle godine, na opšte zaprepašćenje cele Evrope, počela da poručuje "Vilkomen, vilkomen". Sve je bilo normalno do tog trenutka prošlog proleća.

(понедељак, 25. јул 2016, 09:35) - Противник лупања: [нерегистровани]

И ја "Ne verujem sta citam"

Није сваки покушај самоубиства терористички напад!-Да је хтео,то би први пут учинио!-Редари су га вратили,јер није имао улазницу,а он се свима "осветио"!

(понедељак, 25. јул 2016, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

Ne verujem sta citam

Citam ove izjave nemackih zvanicnika i ne mogu da verujem. Znaci on je vec dva puta pokusao da izvrsi "samoubistvo", to nam govori da je dva puta pokusao teroristicki napad. Pa zatim jos uvek se ne zna da li je hteo da izvrsi samoubistvo ili je hteo da povede sa sobom neduzne gradjane (ma naravno da je hteo samoubistvo, uglavnom samoubice setaju sa rancem punim exploziva i metalnih delova, pokusavajuci da to ucine na muzickom festivalu na kome razume se jedva da moze igla da padne na zemlju od ljudi)

(понедељак, 25. јул 2016, 09:21) - Воронцов [нерегистровани]

Катастрофалне последице политике европских политичара

Све су то резултати катастрофалне политике европских политичара који су прво помогли дестабилизацију Балкана, Блиског Истока, севера Африке, а онда долазак миграната међу којима има свакојаких људи па и оних склоних тероризму и другим облицима насиља.

(понедељак, 25. јул 2016, 09:18) - Predrag [нерегистровани]

Ko ih proverava kod nas?

Ko proverava ove migrante koji se setaju kroz Srbiju? Tempirana bomba koja moze svaki momenat da pukne..

(понедељак, 25. јул 2016, 09:16) - anonymous [нерегистровани]

Merkelova ?

Šta sad kaže Merkelova?