Новинар погинуо у експлозији бомбе у Кијеву

Новинар Украинске правде Павел Шеремент погинуо је у експлозији док је улазио у кола да дође на посао, саопштило је онлајн издање Украинске правде. Ауто је, како се наводи, припадао главном уреднику. ОЕБС осудио убиство новинара.

Према извештајима медија, аутомобил је припадао послодавцу Павела Шеремета, оснивачу и главној уредници листа Украјинскаја правда Аљони Притула, која није била у аутомобилу у тренутку експлозије.

Несрећа се десила јутрос око 7.45 часова, када је новинар ушао у аутомобил, покренуо мотор и возио више десетина метара пре експлозије. Аутомобил је потпуно изгорео.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић је рекла да то убиство и околности око њега морају да буду испитани брзо и темељно, а кривци да буду изведени пред лице правде.

Додаје да је изгубљен један новинар који је био посвећен свом раду и подсетила је да је украјински председник Петро Порошенко снажно осудио убиство Шереметева и одмах покренуо истрагу.

Павел Шеремет (44), рођен у Белорусији, био је познати новинар и политички аналитичар специјализован за односе Русије и Украјине. Последњих пет година живео је и радио у Украјини.

Председник Украјине је на Твитеру изразио саучешће и рекао да је "шокиран" и да "нема других речи", а додао је и да је лично познавао новинара, преноси РТ.

Саветник украјинском министру унутрашњих послова Зорјан Шкирјак написао је на Фејсбуку да је импровизована експлозивна направа подметнута испод аутомобила и да била или активирана на даљину или је у питања бомба с одложеним активирањем, преноси АП. Верује се да је јачина експлозива била једнака 600 грама ТНТ-а.

Министарка унутрашњих послова Катија Деканоиџе изјавила је да ће лично надгледати истрагу и да се разматрају све теорије.

Руски лист Новаја Газета цитирао је неколико пријатеља и чланова породице Шеремета и његове партнерке Притуле који кажу да су се они жалили да их неко прати.

Један од оснивача листа Украјинскаја правда Георгиј Гонгаџе отет је и убијен 2000. године. За убиство је осуђен званичник Министарства унутрашњих послова, али никад није званично утврђено ко је наручио убиство.

Белорусија је 1997. године осудила Шеремета на три године затвора због нелегалног преласка границе, док је истраживао лоше чувану границу између Белорусије и Литваније.

Шеремет је у Белорусији био изложен претњама и малтретирању, а 2004. је претучен док је извештавао о изборима. Неколико година касније преселио се у Русију где је радио за телевизију.

Док је живео у иностранству основао је вебсајт Вelaruspartisan, који је постао један од водећих независних медијских сајтова у Белорусији.

У Украјину се преселио 2014. јер је, како је тврдио, био под притиском шефова на руској телевизији због извештавања о протестима опозиције у Кијеву.

Организација за европску безбедност и сарадњу осудила је убиство Шеремета и позвала украјинске власти да спроведу темељну истрагу и ухапсе одговорне.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. јул 2016, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

sloboda i demokratija

Mnogima smeta sloboda i demokratija. Strasno!