Ердоган: Армија је наша!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је на скупу у Истанбулу да је за пуч одговорна мањина у војсци, а не сама војска. На повике из масе којима се тражи смртна казна за пучисте, Ердоган је рекао да се о таквим захтевима може расправљати у парламенту. Хиљаде људи на улицама Турске у знак подршке председнику.

23. 55 - Биланс неуспелог пуча: 265 мртвих (161 цивил и полицајац и 104 завереника), 1440 рањених, ухпшено 2.839 војника и 2.745 судија и тужилаца осумњичених за учешће у покушају преврата.

23.15 - Ердоган се у телефонском позиву захвалио на подршци председнику парламента и председницима опозиционих партија, јавља Хуријет.

21.40 - Турска влада саопштила је да је током неуспелог пуча погинуло 265 људи, од чега 161 цивил и 104 пучиста, јавља Би-Би-Си.

21.30 - Хиљаде људи на улицама широм Турске у знак подршке председнику Реџепу Ердогану.

19.50 - Ја сам врховни командант војске, поручио је турски председник испред своје резиденције у Истанбулу, преноси Ројтерс.

19.30 - Ердоган је рекао да ће, након што САД изруче Фетулаха Гулена, за кога турски председник наводи да је одговоран за пуч, много тога бити другачије.

У згради парламента који је оштећен у ноћашњем покушају војног пуча, одржана је ванредна седница скупштине, а у међувремену председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обратио се присталицама на скупу у Истанбулу.

Како је Танјуг пренео позивајући се на Шпигл, седница скупштине почела је минутом ћутања, након чега је интонирана национална химна. (Танјуг је раније јавио да је Ердогaн у Анкари, али та вест није потврђена)

Турски председник је на скупу у Истанбулу истакао да је за покушај преврата одговорна мањина у војсци, а не сама војска.

"Армија је наша, а не припада тој паралелној структури. Ја сам врховни командант војске", поручио је турски председник.

На повике из масе којима се тражи смртна казна за пучисте, Ердоган је рекао да се о таквим захтевима може расправљати у парламенту.

Ердоган је раније за заверу оптужио некадашњег блиског сарадника, а већ одавно љутог противника, имама Фетулаха Гулена, који живи у егзилу у Пенсилванији. Сада најављује да ће тражити од САД да га депортују. Гулен, иначе, негира да има везе са пучистима.

Хиљаде грађана окупиле су се вечерас на улицама више турских градова одазивајући се позиву турског председника, премијера Бинали Јилдирима и министра унутрашњих послова да изађу и бране демократију.

Велики број људи пева и маше турским заставама у четврти Истанбула Кисикли, а грађани славе и на тргу Кизилај у Анкари, јавља АП. У великом броју грађани су изашли и на улице Измира као и у североисточном граду Ерзинчан. 

После покушаја војног удара у Турској протекле ноћи, влада контролише ситуацију.

Досадашњи биланс покушаја државног удара: Погинуло 265 људи, од чега 161 цивил и 104 пучиста; ухапшено 2.839 припадника војске; уклоњено са дужности 2.745 судија и тужилаца због сумње да су учествовали у пучу; ухапшен један од 17 судија Уставног суда.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије