Свет у шоку после терористичког напада у Истанбулу, расте број жртава

Најмање 41 особа је погинула, а 239 људи је повређено у терористичком нападу на аеродрому "Ататурк", саопштили су турски званичници. Светски званичници осудили су терористички напад уз поруку да је време да се свет уједини у борби против те пошасти. Међународни аеродром "Ататурк" је отворен и ваздушни саобраћај враћен је у нормалу, саопштили су турски званичници. Проглашен Дан жалости у Турској.

Званичници су саопштили да су у нападу погинула 23 турска и 13 страних држављана, међу којима највише из Саудијске Арабије, саопштио је турски званичник.

Турска је прогласила Дан жалости после троструког самоубилачког бомбашког напада на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу у којима је најмање 41 особа погинула, а 239 рањено. 

Неименовани турски званичник је навео да је погинуло пет држављана Саудијске Арабије, два из Ирака, и по један из Туниса, Узбекистана, Кине, Ирана, Украјине и Јордана, пренео је АФП.

Саудијски медији наводе да је повређено седам Саудијаца и да се осећају добро.

Од укупног броја повређених, њих 109 пуштено је из болнице, пренела је агенција АФП.

Генерални секретар УН Бан Кимун позвао је на јачање сарадње у борби против тероризма. Он је рекао да Уједињене нације чврсто стоје уз Турску и нагласио потребу јачања регионалних и међународних напора против тероризма и насилног екстремизма, саопштио је портпарол генералног секретара.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг такође је најоштрије осудио те нападе.

"Снажно осуђујем ужасавајуће нападе на истанбулском аеродрому 'Ататурк'. Моје мисли су са породицама жртава, онима који су повређени и турским народом", наводи се у саопштењу Столтенберга.

Први човек Северноатлантске алијансе поручује да "нема оправдања за тероризам".

"НАТО савезнице изражавају солидарност с Турском, уједињене у одлучности да се боримо против тероризма у свим његовим облицима", поручио је Столтенберг.

Саучешће породицама убијених, а повређенима брз опоравак пожелео је и амерички председник Барак Обама.

"Остајемо чврсти у нашој подршци Турској, нашој савезници у НАТО-у и партнеру заједно са свим нашим пријатељима и савезницима широм света док настављамо да се суочавамо с претњом тероризма", рекао је Обама.

И руски председник Владимир Путин изразио је саучешће Турској због самоубилачког напада на истанбулском аеродрому, у којем је погинула 41 особа.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је турском народу да се Берлин сматра уједињен са њима у борби против тероризма.

Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер осудио је "кукавичке и бруталне" нападе и обећао да ће наставити борбу против тероризма "пуном снагом, заједно са савезницима".

"Тероризам је још једном показао своје ружно лице и невини људи су изгубили животе", истакао је Де Мезијер.

Француски председник Франсоа Оланд је такође снажно осудио нападе, а придружио му се и премијер Мануел Валс.

"Морамо деловати, то радимо и у Европи и у Француској. Морамо координирати наше безбедносне службе и спровести потребне акције против тероризма", каже Оланд. 

Председник Израела Рувен Ривлин поручио је у писму саучешћа турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану да је Израел вољан да помогне Турској да се поврати од напада на аеродрому у Истанбулу и да ради заједно с том земљом како би се спречили будући напади. 

Белгијски премијер Шарл Мишел је на Твитер налогу тај напад назвао подлим и терористичким.

"Уз турски народ смо", навео је Мишел.

Председник Европског савета Доналд Туск је уз саучешће породицама жртава поручио да "у оваквим тренуцима сви треба да будемо уједињени".

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања осудио је "брутални терористички напад" на истанбулском аеродрому и позвао нападаче да промене свој пут.

Папа Фрања се помолио за жртве, њихове породице и "драги народ Турске".

"Нека Господ преобрати срца насилника и подржи наше напоре ка путу мира", рекао је папа.

И државни врх Србије упутио је саучешће турском председнику и премијеру, као и читавом турском народу. 

Турски премијер Бинали Јилдирим рекао је ноћас да постоје "иницијални докази да иза напада стоји Исламска држава".

За тај напад до сада нико није преузео одговорност.

У нападу тројице бомбаша-самоубица убијена је најмање 41 особa, а 239 је рањено.

То је, иначе, 11 терористички напад у Турској за годину дана, а у првих 10 погинуле су 242 особе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара