Лидери ЕУ: Због Брегзита жалимо, али поштујемо жељу народа

Лидери најважнијих институција ЕУ поручили су да жале због одлуке да Велика Британија изађе из ЕУ, али да ће је поштовати, те да је британски народ до тога дошао у слободном и демократском процесу – изразио je своју жељу да напусти Европску унију, стоји у њиховом заједничком саопштењу.

Саопштење су након јутрошњег састанка у Бриселу потписали председник савета ЕУ, Доналд Туск, председник Европске комисије, Жан Клод Јункер, председник Европског парлaмента, Мартин Шулц и премијер Холандије, као председавајуће ЕУ, Марк Руте.

После разматрања исхода референдума у Великој Британији, челници европских институција оценили су да се Европска унија налази у несвакидашњој ситуацији, али и да је уједињена у одговору.

У својој заједничкој изјави лидери ЕУ кажу да остају јаки и привржени основним европским вредностима промоције мира и добробити народа.

"Унија 27 земаља чланица ће се наставити. Унија је оквир наше заједничке политичке будућности. Ми смо повезани историјом, географијом и нашим заједничким интересима и развијаћемо нашу сарадњу на тим основама. Заједно ћемо наставити да радимо на решавању заједничких изазова у циљу јачања привредног раста, бољег живота и безбедности наших грађана", стоји у заједничкој изјави председавајућих ЕУ институција.

Челници ЕУ очекују од владе Велике Британије да примени одлуку британског народа, што пре, без обзира на могући болни процес те имплементације.

У Бриселу кажу да би свако одлагање сада донело непотребни продужетак неизвесности и подсећају да постоје јасна правила како да се поступи у оваквој ситуацији.

"Члан 50 Уговора ЕУ садржи процедуре које се спроводе уколико земља чланица одлучи да напусти ЕУ. Ми смо спремни да брзо кренемо у преговоре са Великом Британијом око услова њеног изласка из ЕУ.

Док се тај процес преговора не заврши, Велика Британија остаје чланица ЕУ, уз сва права и обавезе које из тога произилазе”, изјавио је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Председници Савета ЕУ, Европске комисије и Европског парламента кажу да очекују да ће Велика Британија бити близак партнер Европској унији у будућности и у том циљу Брисел очекује да Велика Британија формулише своје предлоге.

ЕУ наглашава да сваки договор који се постигне са Великом Британијом, као трећом земљом, мора да одражава интересе обе стране и буде избалансиран у погледу права и обавеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије