Убијена британска посланица

Британска посланица Џо Кокс преминула је након што је устрељена и убодена у својој изборној јединици на северу Енглеске, јавља Би-Би-Си.

Полиција у Западном Јоркширу саопштила је да је ухапшен мушкарац (52) након напада, који се догодио у Бирстолу, пренео је Ројтерс.

"Напао ју је мушкарац који јој је нанео смртносне ране. Напао је и једног 77-годишњег пролазника. Убрзо је ухапшен у близини. Спроводимо истрагу о мотивима напада", наводи Ди Колинс из полиције Западног Јоркшира.

Коксова (41), посланица опозиционе Лабуристичке партије, нападнута је док се припремала да одржи састанак са бирачима у Бирстолу, недалеко од Лидса.

Један очевидац је рекао да се Коксова умешала у сукоб између двојице мушкараца, од којих је, како је навео, један извукао пиштољ из торбе и два пута пуцао.

Сведоци кажу да је нападач посланицу прво вређао, онда оборио на земљу, шутирао, више пута убо ножем да би на крају извадио пиштољ и неколико пута пуцао у њу, са последњим метком у главу.

"Одједном смо са оне стране улице чули вриштање, дреку, више прасака. Дотрчали смо до угла и видели жену на улици, крваву. Људи из радње су прихватили једног повређеног старијег човека, а из гомиле се издвојио човек са црним качкетом. Сви су гледали у њега, а он је мирно одлазио. Није трчао", објашњава очевидац Сем.

После напада, британски премијер Дејвид Камерон отказао је планирано путовање на Гибралтар, на митинг у оквиру кампање за останак у Европској унији.

"Ово су страшне вести, потпуно неочекиване. Саучествујем са болом њене породице, њеног супруга и двоје деце. Била је марљива у кампањи за останак у Унији, помагала је избеглицама, имала је велико срце. Ово је велики губитак за све нас. Прекинули смо све активности у кампањи око референдума", рекао је Камерон.

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин рекао је да је "потпуно шокиран" због напада на Коксову.

"Мисли целе Лабуристичке партије су са њом и њеном породицом у овом тренутку", навео је Корбин на свом налогу на Твитеру.

Европски и светски званичници о убиству

Амерички државни секретар Џон Кери описао је убиство британске посланице Џо Кокс, само неколико дана уочи референдума о чланству Британије у ЕУ, као напад на демократију.

"Придружујем се у изражавању дубоке туге што је млада посланица, која је очигледно била млада жена огромног талента, убијена током обављања своје дужности", рекао је Кери у Копенхагену, преноси АФП.

Доналд Туск, председник Европског савета је на Твитеру поручио да је погођен смрћу Коксове као и да су његове мисли са њеним најмилијима.

Француски премијер Мануел Валс изразио је дубоку ожалошћеност због смрти британске посланице и додао да је њеним убиством гађан идеал демократије, што он неће никада прихватити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво