Ухапшени припадник Хамаса открио информације о тунелима

Израелске безбедносне снаге објавиле су да су ухапсиле 17-годишњег Палестинца из појаса Газе, члана војног крила Хамаса, од кога су добиле "веома вредне информације" о мрежи тунела који воде у Израел.

Тинејџер је ухапшен у заједничкој операцији израелске армије, полиције и безбедносне службе, када је прошао кроз безбедносну ограду још прошлог месеца, али је данас скинут ембарго на ту вест.

Није носио никакво оружје и наводно нема везе са другим члановима Хамаса који су раније ухапшени. Током истраге рекао је да је повезан са Хамасом у подручју Беит Лахије на северу и да се углавном бавио тунелима откако је у тој радикалној организацији, пренели су израелски медији.

Признао је да су тунели намењени специјалној јединици Хамаса названој Накба (катастрофа, како Палестинци зову стварање Израела 1948. године) за отмице израелских војника, самоубилачке бомбашке нападе и друге велике нападе на израелске градове.

Затвореник је такође рекао да Хамас прокопава тунеле испод Газе који ће омогућити борцима те организације да пређу целу дужину и ширину појаса под земљом.

Површина тог појаса на обали Средоземног мора је 365 километара квадратних, дужина 41, а ширина од шест до 12 километара. Тунели имају собе и све што је потребно за борце специјалних снага Хамаса, наводе израелски медији.

Већина отвора тунела је лоцирана у и око школа, џамија и приватних кућа, прокопани су тамо под претпоставком да Израел неће нападати таква места.

Ухапшени Палестинац је такође рекао безбедносној служби Израела кроз какве је курсеве прошао у војном крилу Хамаса, Бригадама Изадин а-Касам.

Он је други ухапшени седамнаестогодишњи копач тунела у протеклих месец дана. Претходно ухапшени је такође обелоданио многе детаље о тунелима Хамаса.

Захваљујући двојици ухапшених израелска страна је дошла да информација о методама копања тунела, средствима за комуникацију и локацији отвора кроз које се јединице убацују у Израел, навела је агенција АП.

Хамас је користио те тунеле за нападе на Израел током 50 дана рата у лето 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво