Бриселски бомбаш идентификован као чувар талаца у Сирији

Један од бомбаша-самоубица који су извели нападе у Бриселу прошлог месеца, Наџим Лашрауи, идентификован је као припадник Исламске државе који је чувао стране таоце у Сирији, јавља АФП.

Лашрауија је као једног од затворских чувара идентификовало неколико Француза које је ИД заробила у Сирији, наводе извори блиски истрази.

Према једном од тих извора, четворо француских новинара киднапованих у Сирији 2013. и 2014. године идентификовало је чувара по имену "Абу Идрис".

Један од тих новинара, Никола Енен, "формално је идентификовао" Абуда Идриса као Наџима Лашрауија, рекла је његов адвокат Мари-Лор Енгуф, наводе француски медији.

Лашрауи (24) је један од двојице камиказа који су пре тачно месеца дана извели напад на бриселском аеродрому, а белгијска телевизијска станица ВТМ је јуче јавила да је он пет година радио на том аеродрому, односно до 2012. године.

Сумња се да је Лашрауи радио и у Европском парламенту.

Европски безбедносни званичници раније су саопштили да је Лашрауи осумњичен да је правио бомбе за напад у Паризу у новембру прошле године, када је погинуло 130 особа.

Лашрауи је рођен у Мароку, а његов ДНК пронађен је на експлозивима коришћеним у терористичким нападима на Париз 13. новембра, као и у страну у Бриселу, у којем је у децембру прошле године пронађена опрема за прављење бомби и отисци прстију Салеха Абдеслама, главног осумњиченог за нападе у Паризу.

број коментара 0 Пошаљи коментар