Нови детаљи масакра у Паризу, снимљен језив разговор нападача и жžртава на концерту

У концертној дворани Батаклан у Паризу, у којој је у новембру прошле године изведен један у низу џихадистичких напада у француској престоници, пронађен је диктафон који је током масакра за време концерта забележио језив разговор између нападача и њихових жртава.

Париски истражитељи су први пут открили детаље реченица изговорених током масовног убијања, преноси Скај њуз.

Диктафон је, током више од два сата, снимао претње и наређења терориста који су урлали, преклињања жртава и баражну ватру.

У једном тренутку се чује како жртва пита: "Да ли ја све ово сањам?".

Нешто касније, друга жртва моли полицију да не долази, "иначе ће они разнети све".

У следећем стравичном тренутку, чује се нападач како узвикује: "Дошло је време за освету", након чега одјекују рафали.

Нападачи су жртвама упућивали претње типа: "Убићу те ако не устанеш" или "Убићу те ако не легнеш", а могло се чути и: "Јесте ли чули за Даеш? То је Исламска држава. Они су свуда. У Француској, у САД. Нападаћемо свуда".

Један од нападача је рекао: "Ви сте бомбардовали нашу браћу у Сирији и Ираку. Зашто смо овде? Дошли смо чак из Сирије, да вама урадимо исто".

Такође се чуло: "Ми смо мушкарци и напашћемо вас са земље. Нама не требају авиони. Изабрали сте председника Оланда, и то је била његова кампања. Њему захвалите за ово".

Диктафон је пронашла полиција после напада, а претпоставља се да га је оставио гледалац који га је на концерт понео са намером да сними нумере омиљене музичке групе која је наступала кобне вечери.

Истражитељи су објавили и транскрипте првог полицијског радио-позива, чиме је означен почетак напада изведених 13. новембра 2015. на више локација у Паризу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво