Немачки обавештајци негирају наводе о Абдесламу

Немачка обавештајна агенција БфВ негирала је наводе медија да је њихов шеф Ханс Георг Масен рекао немачким парламентарцима да је Салах Абдеслам имао папире о немачком нуклеарном истраживачком центру Јилих.

Немачки медији објавили су раније да је Салах Абдеслам, главноосумњичени за терористичке нападе на Париз је у свом стану, у кварту Моленбек у Бриселу, имао папире о немачком нуклеарном истраживачком центру "Јилих".

"Јилих" се налази у близини белгијске границе и тамо се складишти нуклеарни отпад, а центар је у саопштењу навео да нема индикација о било каквој опасности, напомињући да је у контакту са безбедносним властима и нуклеарним контролорима.

Наводећи изворе из одбора за парламентарну контролу, немачка медијска групација РНД објавила је да је Ханс Георг Масен, шеф немачке унутрашње обавештајне агенције БфВ крајем марта рекао одбору да је Абдеслам имао папире у вези са центром, преноси Ројтерс.

Према том извору, Маасен је рекао одбору, који је задужен за праћење рада немачких обавештајних служби, да су у Абдесламовом стану нађени одштампани текстови са интернета и фотографије председника "Јилиха" Волфганга Маркарда.

РНД наводи да није јасно да ли је Масен пренео ту информацију канцеларки или министарству унутрашњих послова.

Немачка обавештајна агенција БфВ је негирала да је њихов шеф Ханс Георг Масен рекао немачким парламентарцима да је Салах Абдеслам имао папире о немачком нуклеарном истраживачком центру "Јилих".

"То није тачно. Ми немамо информације о томе. Наш председник Масен никад није причао о томе ни са једним чланом парламента", изјавио је портпарол обавештајне службе.

Абдеслам, који је рођен у Белгији у мароканској породици, ухапшен је 18. марта у Бриселу, а четири дана касније двојица бомбаша-самоубица су у нападима на аеродорому и метроу белгијске престонице усмртила 32 особе.

После напада у Бриселу расте забринутост да исламски екстремисти преусмеравају пажњу на слабе стране нуклеарне индустрије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи