Експлозије у Бриселу најновији у низу напада у Западној Европи

Напади на аеродрому и на станици метроа у Бриселу трећа су серија напада који су потресли Европу за годину дана. Претходили су им напади у Паризу, чији је организатор ухапшен пре четири дана.

Екстремисти повезани са Исламском државом су 13. новембра 2015. године извели нападе на неколико локација у Паризу у којима је убијено 130 људи. Главни осумњичени за организовање напада Салах Абдеслам ухапшен је 18. марта у Бриселу, подсећа АП.

У оружаном нападу на канцеларију париског сатиричног листа Шарли ебдо 7. јануара прошле године убијено је 12 људи. Одговорност за напад преузела је организација Ал Каида, наводећи да је то освета за начин на који је лист приказао пророка Мухамеда.

Нападач са калашњиковом убио је четири особе у јеврејском музеју у Бриселу 24. маја 2014. године. За убиство је оптужен бивши француски борац повезан са Исламском државом у Сирији.

У мају 2013. године двојица екстремиста прегазила су британског војника Ли Ригбија на улици у Лондону, а затим га изболи и пребили на смрт.

Нападач који је тврдио да је повезан са Ал Каидом убио је у марту 2012. године троје јеврејских ђака, рабина и тројицу падобранаца у Тулузу на југу Француске.

Норвешки десничарски ектремиста Андерс Брејвик убио је 77 људи у бомбашком нападу у Ослу и масакру на острву Утоја 22. јула 2011. године.

У самоубилачким бомбашким нападима четири припадника Ал Каиде на три станице метроа и аутобус у Лондону у јулу 2005. године погинуло је 52 људи.

Највећи напад исламистичких екстремиста у Европи десио се у Мадриду 11. марта 2004. године, када је у серији коорднираних бомбашких напада на путничке возове убијена је 191 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво