Неонацисти у словачком парламенту, спремају се протести

У Братислави је за сутра заказан протестни марш - под заставама са прецртаним кукастим крстом. Разлог је неочекивани и за многе шокантни успех екстремистичке "Народне странке наша Словачка" бившег неонацисте Марјана Котлебе која је на парламентарним изборима у суботу освојила 8,1 одсто гласова. То је први пут у историји да неонацисти улазе у словачки парламент.

Огорчени Словаци преко Фејсбука позивају на сутрашњи протест против неонацизма.

"Дочекали смо дан да људи на парламентарним изборима изаберу фашисте. Наши дедови који су ратовали за нашу слободу преврћу се у гробовима. На раскрсници смо историје када се боримо за карактер нашег друштва", пише у позиву.

Организатори протестног марша најавили су да ће поворка без говора само проћи центром Братиславе.

"Под заставама са прецртаним кукастим крстом. Уз антифашистичку песму 'Бела ћао'. Са уздигнутим песницама. Уз јасну поруку. Фашизам никада неће победити. Нећемо то дозволити", стоји у најави догађаја "Антифашистичка мобилизација - Никада нећете проћи" на Фесјбуку.

Највеће изненађење редовних парламентарних избора у Словачкој, на којима је досадашња владајућа странка СМЕР премијера Роберта Фица победила али изгубила већину у парламенту, управо јесте успех Котлебине "Народне странке наша Словачка".

Котлебини екстремисти су толико повезани са неонацистичком сценом, величају ратну фашистичку марионетску Независну Словачку.

"Ми се силом не гурамо ни на једну ни на другу страну", изјавио је Котлеба у дебати словачке приватне телевизије Маркиза, потврдивши да му је јасно да неће бити у влади било да је саставља као коалициону Фицо, било у евентуалној влади до сада посвађане и расцепкане деснице.

Улазак Котлебиних екстремиста у парламент и дебакл обе словачке традиционалне демохришћанске странке које нису ушле у парламент, изузетно отежава било коме у Словачкој да састави владу. Језичак на ваги било за коалицију левице и центра или деснице сада је странка словачких Мађара - "Мост-Хид" Беле Бугара.

Бугар је искључио да би могао да уђе у владу у којој би била Словачка народна странка иако су словачки националисти знатно умеренији откако их је напустио дугогодишњи лидер Јан Слота а већ су били коалициони партнер у једној од претходних влада премијера Фица.

Премијер Фицо решен је да и у оваквој пат ситуацији састави коалициону, пре свега проевропску владу, а у односу према миграционој кризи неће имати проблема, пошто и десница углавном оштро одбија да Словачка по квотама прима избеглице и не жели муслимане.

У разговоре ће зато Фицо кренути са пет потенцијалних коалиционих партнера, од осам странака колико је ушло у парламент, а председник Андреј Киска повериће му први покушај да састави владу. Ако не успе шансу ће добити лидер друге на изборима и најјаче странке деснице, либералне Слобода и солидарност Рихард Сулик.

Због тога што Словачка од јула преузима председавање ЕУ, а састављање владе са овако подељеним картама биће, како је признао и Фицо, и дуг и тежак посао. Помиње се већ незванично и могућност да Словачка привремено добије техничку владу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво