Пољска ратификовала Лисабонски уговор

Пољски председник Лех Качињски потписао Лисабонски уговор који омогућава трансформацију европских институција и проширивање Уније. Качињски рекао да ЕУ мора остати отворена за пријем нових чланица, укључујући и земље Западног Балкана.

У Варшави је пољски председник Лех Качињски потписао је Лисабонски уговор који омогућава трансформацију европских институција и проширивање Европске уније.

Качињски је рекао да је Унија као заједница суверених држава и да мора остати отворена за пријем нових чланица, укључујући и земље западног Балкана.

"Европа не сме да им каже 'не', не само Западном Балкану који је већ добио зелено светло, већ и земљама из нашег цивилизацијског круга, југоисточним суседима Пољске, Украјини и Грузији", рекао је Качињски.

Церемонији потписивања присуствовали су поред пољског државног врха и шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо, шведски премијер Фредрик Рајнфелт и председник Европског парламента Јежи Бузек.

Председник Европског парламента Јежи Бузек је рекао да се нада да ће после пољског потписа ратификација бити окончана до краја године као и да ће споразум моћи у свих 27 земаља да ступи на снагу.

Лисабонски уговор морају ратификовати све чланице.

Једина земља која блокира Споразум је Чешка, тачније додатни захтеви њеног евроскептичног председника Вацлава Клауса. Чешка влада због тога тражи поновно отварање ратификације Лисабонског споразума у 27 чланица Европске уније.

Председник Чешке затражио је од европског парламента да Чешка попут Пољске и Велике Британије буде изузета из примене Повеље основних права која је саставни део Лисабонског споразума.

Чешка тако остаје једина земља која блокира ступање на снагу тог кључног споразума о реформи европских институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво