Читај ми!

Свет шокиран нападима, подршка Паризу

Поруке подршке стижу након терористичких напада у Паризу. УН, ОЕБС, НАТО, САД, Русија, Немачка поручују да су уз Француску и најоштрије осуђују нападе. Британска краљица Елизабета Друга поручила је да су она и принц Филип "потпуно шокирани".

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер био је и сам на стадиону у Паризу када је дошло до напада. Рекао је да је ужаснут и потресен и Француској је изразио подршку Берлина, као и канцеларка Ангела Меркел.

"Дубоко сам погођена вестима и фотографијама из Париза. Моје мисли су у овим тренуцима код жртава очито терористичког напaда, чланова њихових породица, као и свих људи у Паризу", рекла је Меркелова, пренели су медији.

Председник САД Барак Обама рекао је вечерас да су терористички напади у Паризу напад на "целокупно човечанство". Рекао је да амерички народ саосећа са Французима јер је "прошао кроз то".

И руски председник Владимир Путин изразио је дубоко саучешће због напада и упутио речи солидарности Оланду и читавом француском народу, рекао је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Догађаји у Паризу су монструозни, Русија дели патњу Француске", рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Британска краљица Елизабета рекла је да су она и њен супруг принц Филип "потпуно шокирани" терористичким нападима у Паризу.

"Послали смо најискреније изразе саучешћа породицама оних који су погинули и француском народу", пише на званичном посту Твитер налога британске монархије.

Принц Чарлс, који се налази у званичној посети Аустралији раније је изразио саосећање и солидарност са свима у Француској.

Британски премијер Дејвид Камерон шокиран је вишеструким нападима у француској престоници. Описује нападе у Паризу као "застрашујуће и мучне" и каже да ће Лондон помоћи Паризу на било који могући начин.

Истиче да је ниво претње у Великој Британији веома висок и да неће бити повећан на виши, критичан ниво.

"Наше мисли и молитве су уз француски народ. Учинићемо све што можемо да помогнемо", навео је Камерон на Твитеру.

Кина је спремна да се придружи Француској и међународној заједници у јачању безбедносне сарадње и борби против тероризма, рекао је кинески председник Си Ђинпинг француском председнику Франсоа Оланди.

У телефонском разговору са Оландом, Си је осудио јучерашње нападе и изјавио саучешће породицама жртава, објављено је на сајту кинеског министарства иностраних, пренела је агенција Ројтерс.

"Кина је дубоко шокирана терористичким нападима у Паризу и обећава солидарност са Француском у борби против тероризма", навео је и портпарол тог министарства Хонг Леи. Навео је да је тероризам заједнички изазов за човечанство.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручује да је Алијанса уз Француску и да "тероризам неће победити демократију".

Савет безбедности УН такође је осудио напад који назива варварским и кукавичким. И генерални секретар УН Бан Кимун осудио је "терористичке нападе достојне презира" у Паризу.

Председавајући ОЕБС-а и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер осудили су нападе.

"Ми најоштрије осуђујемо серију гнусних и кукавичких аката тероризма против цивила и насумично насиље које је погодило вашу земљу. Будите сигурни да све чланице ОЕБС-а стоје уз вас у овом часу и деле уверење да ниједан политички разлог никада не може оправдати овако гнусна дела", навео је Дачић.

Заставе у европским институцијама у Бриселу спуштене су јутрос на пола копља због синоћјег напада у Паризу, а највиши званичници Европске уније и НАТО упутили су изразе саучесћа Француској и породицама жртава.

Председник Европског савета Доналд Таск је у писму француском председнику Франсоа Оланду поручио да Француска неће остати сама у борби против тероризма и да ће ову тему уврстити на дневни ред предстојећи састанак групе Г20 у Анталији.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини позвала је међународну заједницу да се уједини у борби против тероризма, поручивши да је то једини делотворан одговор терористима.

И алжирски председник Абделазиз Бутефлика осудио је терористичке нападе као "истински злочин против човечанства" и позвао међународну заједницу на солидарност против тероризма.

Турска, која је овога викенда домаћин самита Г-20, сложила се са америчком администрацијом да су терористички напади у Паризу злочин против човечности и обећала пуну сарадњу са Француском и њеним савезницима у борби против тероризма.

"Ови напади нису само против француског народа, већ против читавог човечанства, демократије, слободе и универзалних вредности", наводи се из Канцеларије турског премијера Ахмета Давутоглуа после серије напада у Француској, где је убијено најмање 120 људи.

У саопштењу се додаје да Турска блиско сарађује са Француском и другим савезничким земљама у борби против тероризма. "Турска ће се борити (против тероризма) с пуном одлучношћу", обећала је званична Анкара, пренела је агенција Ројтерс.

Председник Сирије Башар ел Асад изразио је саучешће француским посланицима због терористичких напада у Паризу, указујући да се то исто дешава већ пет година на територији Сирије.

"У Француској се јуче десило оно што се дешава у Сирији већ пет година", навео је Асад на сусрету са француским посланицима који су у посети тој земљи, преноси Радио Европа 1.

Ирански председник Хасан Рохани отказао је посету Француској због напада, саопштено је из иранског Министарства спољних послова.

Папа Фрањо упутио је телеграм саучешћа надбискупу Париза Андеу Вингту и нагласио да су његове молитве са жртвама и њиховим породицама.

Телеграм саучешћа потписао је секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин и у њему се осуђују сви акти насиља и тражи од Бога да инспирише мисли миром и солидарношћу, преноси Ватикански радио.

Ватикан је изразио запрепашћење због догађаја у Паризу и позвао на "одлучан одговор", јавила је данас католичка новинска агенција (ЦНА). 

"Шокирани смо овом новом манифестацијом лудила, терористичког насиља и мржње које осуђујемо на највиши могући радикалан начин заједно с папом и сви они који воле мир", саопштио је директор прес-канцеларије Свете столице, отац Федерико Ломбарди.

Ломбарди је навео да се они моле за жртве и рањене и за цео француски народ.

И улеме Саудијске Арабије, највише верско тело, осудило је нападе.

"Ислам не одобрава терористе, а ови акти су супротни вредности милости коју он доноси свету", навело је Високо веће улема Саудијске Арабије, преноси саудијска новинска агенција СПА.

Улеме у саопштењу истичу да елиминација тероризма у свету захтева уједињене напоре са "уједначеним моралним становиштем", пренела је агенција Ројтерс.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво