Читај ми!

Пентагон "прилично сигуран" да је Џихади Џон убијен

Амерички дрон је гађао возило у Сирији за које се верује да је превозило маскираног милитанта Исламске државе, познатог као Џихади Џон, саопштили су амерички званичници. Пентагон наводи да је он највероватније убијен, али да још чекају на "финализацију потврде". У Турској ухапшен мушкарац за кога се сумња да је сарадник Џихади Џона.

Војска САД је "прилично сигурна" да је у нападу дроном на возило у Сирији убијен екстремиста Исламске државе, познат као Џихади Џон. Он је британски држављанин који се појављивао на видео-снимцима који су приказивали погубљења новинара са запада и хуманитарних радника.

Портпарол коалиције предвођене САД која се бори против Исламске државе, Стив Ворен, изјавио је на конференцији за новинаре у Пентагону да се верује да је Мухамед Емвази убијен у нападу дроном у Раки, али да војска чека "коначну потврду", пренео је Ројтерс.

Три дрона су учествовала у операцији у Раки, а "један од њих је био брирански", рекао је амерички званичник који је желео да остане анониман. Он је додао да су амерички дронови испалили ракете Халифакс, пренео је АФП.

Један виши амерички званичник је раније у изјави за Фокс њуз рекао: "Сигурни смо 99 одсто да смо га средили. Пратили смо га већ неко време."

Други извор је рекао америчкој медијској кући Еј-Би-Си да је џихадиста разнесен "беспрекорним и прецизним ударом".

Да је Мухамед Емвази био мета ваздушног напада у Раки, потврдио је у саопштењу и секретар за медије Пентагона Питер Кук, додајући да ће учинак тек бити процењен, преноси АП.

Бивши талац је описао Емвазија, који је у средњим двадесетим годинама, као крвожедног психопату који је уживао да прети западним таоцима.

Шпански новинар Хавијер Еспиноза, који је био у заробљеништву џихадиста више од шест месеци, после отмице у Сирији 2013. године, рекао је да Емвази тачно објашњава како милитанти спроводе смакнућа.

Међу онима којима је одрубљена глава у приказаним видео-снимцима на интернету јесу и амерички новинари Стивен Сотлоф и Џемс Фоли, амерички хуманитарац Абдул Рахман Касиг, као и британски Дејвид Хејнс и Алан Хенинг и британски новинар Кењи Гото.

Видео би обично почео тако што се дере високи маскирани човек одевен у црно, док талац клечи пред њим, а завршио би се тако што држи превелик нож у руци, док обезглављена жртва пред њим лежи у песку.

Емвази је у фебруару идентификован као Џихади Џон, иако је адвокат његовог оца тврдио новинарима да за то нема доказа.

Стручњаци су касније потврдили идентификацију.

Емвази је рођен у Кувајту и провео је део детињства у сиромашном подручју Таима и Џахри пре него што се преселио у Британију, док је још био дечак.

Похађао је државне школе у Лондону и студирао информатику на Универзитету Вестминстер, пре него што је отишао у Сирију 2013. године.

Управница лондонске академије "Квинтин Кинастоун" казала је раније за Би-Би-Си да је био миран, разуман и вредан.

Британска обавештајна служба је навела да је годинама имала Емвазија на списку потенцијало осумњичених за тероризам, али да није могла да спречи његов одлазак у Сирију.

Обавештајцима је био познат од 2009. године, када је повезан са тероризмом у Сомалији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво