Преминуо Немац који је најавио пад Берлинског зида

Гинтер Шабовски, званичник бивше Источне Немачке који је случајно најавио пад Берлинског зида 9. новембра 1989. године, преминуо је у Берлину у 87. години, пренели су немачки медији.

Бивши портпарол Централног комитета тадашње Комунистичке партије Немачке Демократске Републике Гинтер Шабовски преминуо је у уједињеном главном граду Немачке, рекла је његова супруга.

Генерални секретар Комунистичке партије Егон Кренц обавестио је 9. новембра 1989. године главне вође режима да је усвојен нови закон о путовању источних Немаца, после неколико месеци протеста и егзодуса према западном делу Немачке преко Мађарске.

Шабовски је страним новинарима тог истог дана представио одлуке владе, али није поменуо одмах отварање границе.

Одговарајући на једно новинарско питање, Шабовски је гласно прочитао документ који најављује визе за путовање у иностранство које ће бити издате "унапред и безусловно".

Један новинар је потом поставио питање - "Од када то важи?", а Шабовски је на тренутак застао, па импровизовао - "Колико знам, одмах".

Многи страни новинари су потом напрасно напустили салу како би што пре јавили ударну вест да Источни Немци могу да путују у иностранство, и то одмах.

Грађани су почели да се окупљају испред граничног прелаза Борнхолмер штрасе, који повезује источни и западни Берлин. Збуњени граничари нису знали како да реагују.

Телевизија је неколико сати касније јавила да је "9. новембар историјски дан, границе Берлинског зида су коначно отворене".

Грађани су тада у еуфорији почели да прелазе границу Берлинског зида.

Берлински зид, симбол хладног рата и део "гвоздене завесе", изградила је 1961. године комунистичка ДДР, сматрајући га "антифашистичком заштитом", а на западу је то био "зид срама".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара