Читај ми!

Ердоган почео постизборне разговоре

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изненада се састао са високим представником опозиционе Републиканске народне партије (ЦХП), у тренутку када парламентарне странке вагају коалиционе опције после избора.

Владајућа Партија правде и развоја (АКП) изгубила је већину на изборима одржаним у недељу, што се сматра снажним ударцем за Ердогана и његову странку утемељену на исламу, која је на власти већ 13 година.

Ердоган, који још није јавно говорио о резултатима гласања, два сата је разговарао у Анкари са Денизом Бајкалом, који је био лидер ЦХП до 2010. и остао на високом положају у партији, преноси Танјуг.

До ненајављеног састанка је дошло усред спекулација да би излаз из турског политичког ћорсокака могла бити "велика коалиција" између ЦХП и АКП.

По завршетку састанка, Бајкал је рекао новинарима да је Ердоган отворен за све облике коалиције.

Бајкал је навео да председник, како је приметио, нема примедби на могућност формирања опозиционе коалиције која не би укључила АКП.

"Политичке странке морају да разговарају о питању коалиције. Председништво неће спречавати консензус", рекао је Бајкал, додавши да ће обавестити лидера ЦХП Кемала Килиџдароглуа о резултатима састанка.

Бајкал (76), који би као најстарији члан парламента могао да буде председник скупштине, рекао је да се са Ердоганом састао на његов захтев.

Исход гласања у недељу увео је Турску у период политичке неизвесности без преседана откако је АКП дошла на власт, те се сада ова земља суочава са две опције, од којих једна подразумева коалициону владу, а друга - превремене изборе.

Према изборним резултатима, АКП ће имати 258 од укупно 550 места у парламенту, док ће ЦХП имати 132, а Партија националистичког покрета (МХП) и прокурдска Народна демократска партија (ХДП) по 80.

Коментатори сада наговештавају да је опција нових, ванредних избора сада у сенци покушаја да се пронађе решење за коалицију, закључује француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара