Читај ми!

Турској прети политичка нестабилност?

Први пут за 13 година, Партија правде и развоја турског председника Реџепа Ердогана, после губитка апсолутне већине у парламенту, биће принуђена да формира коалицију са неком од опозиционих странака. Опозиција за сада не жели у коалицију са Ердоганом, најављујући могућу политичку нестабилност и понављање избора.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да ниједна партија није освојила мандат да би владала сама, позивајући све политичке партије да раде на очувању климе поверења и стабилности у земљи, преноси Танјуг.

Партија правде и развоја освојила је 258 мандата од могућих 550 места у парламенту, а међу посланицима ће се, такође први пут, наћи и представници Курда. Чини се да су Ердоганови планови да промени Устав и уведе председнички систем осујећени, будући да му је за то потребна двотрећинска већина.

Партија правде и развоја (АКП) је већ показала спремност за формирање коалиционе владе.

Потпредседник владе Нуман Куртулмуш пред заседање извршног одбора АКП изразио је увереност да ће премијер Ахмет Давутоглу "успети да у законом одређеном року формира коалициону владу", истичући да би одржавање ванредних парламентарних избора била "крајња варијанта", пренеле су агенције.

"Прво ће бити размотрено питање коалиције", рекао је Куртулмуш.

Према његовим речима, партије заједно треба да се баве формирањем коалиције, јер је то "знак уважавања воље народа у земљи у којој постоји чврст демократски систем".

"Без учешћа АКП не може бити владе", рекао је Куртулмуш, преноси Ројтерс.

Турски вицепремијер је додао да на тој странци почива одговорност за довршетак започетих реформи којима ће влада морати да се бави.

"Турској треба нови устав. Треба уважавати вољу народа и на крају прећи у нови демократски систем", нагласио је Куртулмуш.

Министар енергетике и природних ресурса Танер Јилдиз није пак искључио могућност превремених избора, истичући да АКП "неће шкодити својим интересима ради удовољавања жеља друге партије", пренео је Тас.

"Све странке ће радити оно што је потребно да би формирале коалициону владу. После тога влада ће или бити формирана, или у складу са уставом могу бити проглашени ванредни парламентарни избори", рекао је Јилдиз, приписујући одбијање опозиционих странака учешће у коалицији "постизборној грозници".

У међувремену, десничарска Партија националног покрета саопштила је да би Турска требало да има нове изборе ако Ердоганова партија не успе да се договори о коалицији са остале две опозиционе странке у парламенту.

Могеринијева и Хан: Време за присније односе Турске и ЕУ

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан оценили су данас да је, након избора у Турској, дошло време за присније односе Брисела и Анкаре.

"Одзив 86 одсто уписаних бирача и чињеница да су све важније политичке странке добиле представнике у парламенту представљају јасан доказ о снази демократије у Турској", поручили су они у заједничком саопштењу Могеринијеве и Хана, преноси Танјуг.

Могеринијева и Хан позвали су Турке да што пре формирају нови парламент и владу, уз оцену да је време да ЕУ ојача везе са Турском и продуби сарадњу.

Ердоган је током изборне кампање наговестио могућност да Турска замрзне процес европских интеграција, уколико његова странка добије апсолутну већину.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво