Вишеградска група одбија квоте за прерасподелу миграната

Земље Вишеградске четворке оштро су одбиле предлог Европске комисије да се уведу квоте за прерасподелу десетина хиљада избеглица које стижу преко Средоземног мора из Африке и са Блиског истока. Пољска је, као и Чешка, најавила да ће блокирати у Бриселу свеи деје које не би биле засноване на принципу добре воље и процене самих држава.

Пољска је, као и Чешка, најавила да ће блокирати у Бриселу свеи деје које не би биле засноване на принципу добре воље и процене самих држава, преноси Бета.

"Чуди ме јако да су шефови влада донели јасну одлуку да ће прихватање избеглица бити добровољно, а Европска комисија нам сада намеће некакве квоте. На то никако не пристајемо. Тема ће се поново отворити на самиту Европске уније", рекао је пољској телевизији ТВ Н24 заменик шефа пољске дипломатије Рафал Тшасковски, задужен за европска питања.

Пољски званичник упозорио је да саме државе чланице морају да одлучују о томе колико избеглица могу да приме и под каквим условима.

"И да ли могу да им обезбеде одговарајуће услове да живе и интегришу се у друштво, јер ће у супротном случају они доћи и одмах побећи у богатије земље. Отварали смо врата избеглицама из Сирије али они нису хтели да дођу у Пољску", рекао је Тшасковски.

Крајем априла на заједничким консултацијама немачке и пољске владе у Варшави, пољска премијерка Ева Копач јасно је рекла, у сусрету са немачком канцеларком Ангелом Меркел, да Пољска неће допустити да јој се наметну обавезне квоте.

"Пољска је декларисала помоћ за проблем избеглица на мору. Средоземно море не може да буде једна велика гробница. Али европска солидарност може да буде без принуде, добровољна. Нема сумње да ће свака земља прихватати избеглице. По мери својих могућности", рекла је Ева Копач

Премијер Чешке Бохуслав Соботка такође је у среду у Прагу категорично одбио квоте и било какав принцип осим добре воље чланица да буду солидарне са оним земљама које су највише изложене таласу избеглица.

"У ЕУ тренутно не постоји правни оквир који би омогућио увођење квота... Чешка жели да помогне али у оквиру својих могућности и капацитета", рекао је Соботка а упозорио је да такав систем гарантованих квота може да контрапродуктивно још подстакне прилив из беглица у Европу.

Министар унутрашњих послова Чешке Милан Хованец изјавио је да није проблем то да Чешка прими 525 избеглица, колика би била квота за њу, али да је питање шта даље.

"Влада ће питати и зашто Чешка треба да прими више избеглица од, рецимо Шведске", рекао је Хованец.

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак јучерашњи предлог квота који је представила Европска комисија оценио је само као полазиште за даљу дебату.

"Словачка је уверена да такав тип одлука подлеже одобравању од стране свих чланица ЕУ", додао je Лајчак.

На предлог да цела ЕУ преко обавезних квота за пријем избеглица олакша избегичку кризу пре свега у Италији и Немачкој, најоштрије је реаговао мађарски премијер Виктор Орбан.

Предлог је назвао сулудим и неодговорним, а заложио се и да ЕУ уопште ни не прима нелегалне избеглице зато што оне крше законе у покушају да уђу на територију ЕУ.

"То је трагична заблуда Европе. Једина реакција која има смисла јесте да се европске државе договоре да сваку избеглицу који код нас дође лепо пошаљу натраг на место одакле је дошао. Није решење за човечанство да сада почне да се мигрира по целом свету", рекао је и бивши чешки председник Вацлав Клаус.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво