Читај ми!

Иран послао војне бродове у воде код Јемена

Морнарица Ирана послала је разарач и још један брод у воде близу Јемена, у ком су у току ваздушни удари на шиитске побуњенике. Сједињене Америчке Државе интензивирале су испоруку оружја арапској коалицији предвођеној Саудијском Арабијом.

Адмирал иранске морнарице Хабиболах Сајари рекао је да би бродови требало да буду део кампање у борби против пирата и да "чувају поморске руте за бродове у региону", јавља Танјуг.

Шиитски Иран је највећи ривал Саудијске Арабије, док се с друге стране спекулише да Техеран подржава јеменске шиитске побуњенике Хуте.

Истовремено, Сједињене Америчке Државе саопштиле су да су интензивирале испоруку оружја арапској заливској коалицији предвођеној Саудијском Арабијом.

САД, такође, унапређују размену обавештајних података са коалицијом, изјавио је заменик америчког државног секретара Ентони Блинкен, а пренео је британски Би-Би-Си.

Амерички секретар за одбрану Ештон Картер, који борави у Јапану у оквиру посете Азији, рекао је да припадници Ал Каиде напредују на терену у настојању да заузму територију.

На конференцији за новинаре са јапанским колегом Геном Накатанијем, Картер је рекао да је претња коју јеменски огранак Ал Каиде представља по Запад, укључујући САД, "дуготрајна и озбиљна" и да ће се борба против њих наставити.

"Очигледно је лакше извести противтерористичке операције када постоји стабилна влада спремна да сарађује", рекао је Картер.

Додаје да таква околност у овом тренутку очигледно не постоји у Јемену, због чега је неопходан другачији приступ, али да САД то и чине.

Картер је изразио наду да ће мир бити успостављен, не само из тог разлога, већ зато што има превише патње у Јемену.

Саудијска Арабија почела је, заједно са савезницима, 26. марта ваздушне ударе у Јемену, како би одбранила владу председника Абдрабе Мансура Хадија од напредовања Хута.

Хади, који се фебруару склонио у Аден пошто је побегао из Сане, уточиште је потражио у Ријаду, у јеку офанзиве шиитских побуњеника, која је настављена упркос ваздушним ударима.

Међународне хуманитарне организације упозоравају на претећу хуманитарну кризу у јеменској луци Аден, у којој се одвијају интензивне уличне борбе између побуњеника и званичних снага.

У последње две недеље борби у Јемену је погинуло око 550 људи, док је готово 2.000 људи повређено, показују подаци Светске здравствене организације.

Портпарол Црвеног крста Мари Клер Фегали је изјавила да је ситуација у Адену најблаже речено катастрофална.

"Рат у Адену се одвија у свакој улици, на сваком ћошку. Многи цивили не успевају да побегну", каже Фегали.

Лука Аден је углавном одсећена откад су побуњени Хути и њихови савезници напредовали у марту, приморавши председника Јемена Абдрабуха Мансура Хадија да пребегне у Саудијску Арабију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи