Читај ми!

УН: Крај епидемије еболе до августа

У Западној Африци епидемија еболе биће савладана до августа, изјавио је шеф мисије УН за ту заразну болест Исмаил Оулд Шеик Ахмед.

Уједињене нација направиле су ране грешке у борби са епидемијом еболе, повремено се понашајући "арогантно", изјавио је Ахмед и додао како се, ипак, очекује да епидемија те заразне болести буде окончана у Западној Африци до августа, преноси Танјуг.

"Када се вирус први пут појавио, вероватно је постојао недостатак знања и постојао је одређени степен ароганције, али мислим да смо научили лекције", рекао је тај специјални представник светске организације и челник мисије УН за хитан одговор на еболу.

Ахмед очекује да епидемија еболе у Западној Африци буде окончана до августа ове године.

"Бежимо од давања било каквог конкретног датума, али сам прилично сигуран да ће епидемија нестати до лета", рекао је Ахмед за Би-Би-Си.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је пре четири дана да је ебола однела 10.251 жртву, међу њима је и један Американац и шест Малијаца.

Највећи терет епидемије поднела је Либерија где је живот изгубило 4.283 људи, Сијера Леоне са 3.712 жртава, Гвинеја са 2.241 и Нигерија са осам особа које су смртно страдале од вируса еболе.

Би-Би-Си наводи да су локалне власти и СЗО занемаривали ране позиве за помоћ.

Првом особом која је подлегла болести сматра се малишан у удаљеном делу Гвинеје, који је умро у децембру 2013. године, да би три месеца касније СЗО званично објавила епидемију, а глобални здравствени одговор затражила пет месеци после тога, када је већ више од 1.000 људи изгубило живот.

Би-Би-Си подсећа да ће се крај епидемије прогласити када у три најгоре погођене земље-Либерији, Сијера Леонеу  и Гвинеји, најмање шест недеља не буде новорегистрованих случајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво