Читај ми!

Руска безбедносна служба хтела да врбује Сноудена?

Британска новинарка и уредница "Викиликса" Сара Харисон рекла је за немачку телевизију да је Федерална служба безбедности Русије, наводно, покушала да врбује бившег сарадника америчке Агенције за националну безбедност Едварда Сноудена, али да је он одбио ту понуду.

Како је пренела америчка новинска агенција АП Сара Харисон је ауторима немачког документарца, који ће бити емитован касно вечерас, рекла да је ФСБ контактирао Едварда Сноудена док је био у транзитној зони московског аеродрома "Шереметјево" шест седмица 2013. године.

У то време, Сноуден није могао да уђе у Русију или одлети даље јер су власти САД поништиле његов пасош и тражиле његово хапшење због обелодањивања тајних докумената, преноси Танјуг.

Према наводима Харисонове, ФСБ је "питала само једном" а он "Русима није дао уопште ништа".

Америчка новинска агенција наводи да ФСБ није одговорио на њен захтев за коментар.

Руски портал РБК наводи да ће 45-минутни документарни филм "Бојно поље - интернет: кад Мрежа постане оружје" бити емитован на Првом каналу немачке ТВ АРД пола сата пред поноћ.

У њега су укључени фрагменти интервјуа Сноудена америчком ТВ каналу WGBH, немачком НДР-у и аустријској "Сервус ТВ".

Бивши сарадник ЦИА и НСА побегао је 2013. из САД и после краћег боравка у Хонгконгу и у транзитној зони московског аеродрома добио је привремени азил у Русији.

У јуну 2013. он је Вашингтон посту и Гардијану предао низ тајних материјала о програмима америчких и британских обавештајних служби за праћење лидера других држава и грађана на интернету.

Америчке власти оптужиле су га за шпијунажу и крађу државне имовине и у САД му прети до 30 година затвора, наводи РБК.

Августа 2013. Сноудену је одобрен једногодишњи привремени азил, а прошле године трогодишња дозвола боравка.

Америчка ТВ станица ПБС објавила је прошлог четвртка интервју са Сноуденом у ком се он, између осталог, осврнуо на "неку врсту запаљивог говора" бившег челника ЦИА и НСА Мајкла Хејдена од септембра 2013, пренео је Вашингтон пост.

"Било је чудно јер је говорио о мом стању, како је све у Русији јадно. Да је Русија грозно место, а да ћу ја завршити јадно и да ћу пити и никад ништа нећу урадити. Ја не пијем. Никад у животу нисам пио. Говоре о Русији као да је најгоре место на свету. Русија је дивна", рекао је Сноуден.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво