САД више не држи затворенике у Авганистану

Сједињене Америчке Државе су затвориле притворску јединицу Баграм у Авганистану и више не држе ниједног затвореника у тој земљи, саопштило је америчко министарство одбране, затварајући контроверзно поглавље америчког "рата против тероризма".

Авганистански председник Ашраф Гани, који је дужност преузео пре два месеца, изјавио је, раније да од 1. јануара САД више неће имати право да држи притворенике у Авагнистану, преноси Танјуг.

Гани је у телевизијском обраћању нацији рекао да је извештај комитета америчког Сената о контроверзним методама испитивања Централне обавештајне агенције осумњичених за тероризам, који је објављен јуче, шокантан и обећао да ће истражити колико је Авганистанаца било међу онима подврнутим болним и понижавајућим испитивањима у тајном затвору ЦИА у тој држави.

У извештају Комитета америчког Сената наводи се тајни затвор ЦИА, познат као притворска јединица Кобалт, изван Кабула, као једно од првих места, где су истражитељи ЦИА саслушавали притворенике користећи методе попут пребијања, ускраћивања сна, везивања за зидове и излагања хладноћи.

Већина међународних снага се повлачи из Авганистана до краја ове године, после 13 година борби против талибана.

Према билатералном безбедносном споразуму који је потписао Гани, а који ступа на снагу 1. јануара, САД и савезници задржаће мали број војника ангажованих на обуци, који ће имати ограничен удео у борбеним и другим операцијама.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. дец 2014, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

a ha

a gde ih sada drzi ?.