Меркелова: Пензије неће бити довољне

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је на опасност сиромаштва у старости. За многе само законска пензија неће бити довољна за живот, рекла је Меркелова. Граница сиромаштва за самце је око 1.000 евра месечне зараде.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је на свечаности поводом 125 година од постојања немачког пензионог система изјавила да је "убеђена да ће у будуће само једна комбинација законске, приватне и пензије коју послодавац даје моћи да обезбеди одговарајућу сигурност у старости", преносе немачки медији.

''Од нас се тражи да спречимо сиромаштво старих и да за то развијано одговарајућа решења'', рекла је Меркелова и позвала на изванпартијски консензус, како би се у будуће на сигуран начин обезбедили старе особе, преноси Танјуг.

Немачка, надалеко позната по свом благостању и социјално-тржишној привреду, суочава се са светским трендом, сиромаштвом, и лане је сваком шестом Немцу сиромаштво ''куцало на врата''.

Као сиромашан у Немачкој важи онај ко зарађује мање од 60 одсто просечне зараде и граница сиромаштва за самце је око 1.000 евра месечне зараде.

''Благостање за све'', то је био мото под којим је, пре више од 60 година, демохришћанин Лудвиг Ерхард, други по реду канцелар Савезне Републике Немачке, инаугурисао чувени систем "социјалне тржишне привреде", који је Немцима деценијама обезбеђивао не само благостање, већ и социјалну правду.

Данас, пак, пред налетом суровог "новог поретка" - неолибералног капитализма, "социјална тржишна привреда" се бори за своје вредности, а и сама немачка влада ради на томе да у немачком друштву свакоме мора бити дата шанса да развије свој таленат и да искористи свој потенцијал, без обзира на материјално стање или друштвени статус родитеља.

Седам милиона странаца

Немачка је земља у којој живи око седам милиона странаца и петнаестак милиона Немаца, страног порекла, а једна студија фондације ''Ханс Беклер'' показала је да су ''гастарбајтери'', старији од 65 година, три пута чешће сиромашнији од Немаца.

По тој студији је у 2011. години било 41,5 одсто странаца, старијих од 65 година са месечним примањима мањим од 848 евра, што је граница сиромаштва, писала је немачка штампа.

Међу Немцима, старијим од 65 година, наиме, свега 13,3 одсто има таква примања, а овакав статус старих ''гастарбајтера'' експерти повезују са разликама у зарадама током радног века.

Немачко друштво, постављено на идеалима друштва благостања бије данас жестоку битку са светским трендом - социјалним раслојавањем где богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији и феноменом "репродукције класа", али са тенденцијом повратка пролетаријата.

Нови пролетаријат се враћа у Немачку, тврде социолози, указујући да се у богатом немачком друштву благостања ствара једна нова класа људи, која ради, али упркос томе не може да живи од својих зарада.

Чистачи, болнички неговатељи, разносачи пакета и други који раде, али не зарађују довољно за живот, постају једна нова класа, која неодољиво подсећа на ону од пре сто година и за време индустријске револуције, кажу социолози.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи