Читај ми!

Руси и Немци, сусрет изнад Балтика

Немачки "јурофајтери" полетели у сусрет руским авионима изнад Балтика. У руској формацији је било укупно осам летелица. "Инцидент" потврдили Немци и Летонци.

По два "мига 31", "сухоја" – Су-34, Су-27 и Су-24, што је највећа руска формација примећена изнад Балтичког мора последњих година, изазвали су праву узбуну, па су им Немци у сусрет послали два "јурофајтера".

Још није познато због чега су Руси летели у том броју, али су блиски сусрети авиона НАТО-а и Руса учестали од почетка украјинске кризе.

До сада, међутим, руско ратно ваздухопловство није на тренажне летове слало толики број борбених авиона, већ, махом, шпијунске летелице Ту-22 или Ту-95.

У међувремену, НАТО је саопштио да је током последња два дана уочио "необично велики раст" активности руских војних авиона изнад Црног, Балтичког и Северног мора, као и Атлантског океана.

Портпарол НАТО Џеј Џензен рекао је да су четири групе руских војних авиона, састављене од стратешких бомбардера "тупољев-95", ловаца-пресретача миг-31 и других типова авиона, врше маневре великог обима у међународном ваздушном простору, пренела је агенција АП.

Као одговор на те маневре руских авиона, савезници НАТО - Норвешка, Британија, Португал, Немачка и Турска - послала су своје ловце како би пресрели и идентификовали руске авионе.

Том приликом није пријављен ниједан инцидент, али Џензен наводи да је обим руских маневара необично велик.

Џензен је додао да је НАТО чак и данас по подне пратио кретање неких руских авиона.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи