Kрв преживелог као терапија против еболе

Троје пацијента у САД-а до сада су примили крв, или крвну плазму доктора Кента Брентлија, једног оболелог који је преживео еболу, као експериментални третман против заразног вируса.

Преживели можда имају довољно висок ниво антитела у својој крви и могу да помогну у борби против вируса еболе другим оболелим пацијентима, али третман трансфузијом крви мораће да прође строге тестове како би се утврдило да ли је успешан, рекли су стручњаци за Глас Америке, преноси Танјуг.

Доктор Џеси Гудман, професор медицине и инфективних болести на Медицинском центру универзитета Џорџтаун навео је да је потребно још истраживања о ефективности трансфузија.

"Не знамо да ли трансфузија крви од некога ко се опоравио од болести заиста помаже. Не знамо. Чињеница да неки који су примили крв оздраве, не значи да су се опоравили захваљујуци трансфузији", приметио др Гудман.

Додао је да је трансфузија, можда, само један од елемената третмана лечења, а да су хитна медицинска помоћ и свеукупно здравствено стање пацијента битни фактори оздрављења.

Међутим, иако се утврди да крв др Брентлија није кључни део третмана, професор Лоренс Гостин са универзитета Џорџтаун сматра да његова и крв свих који су преживели еболу, припада свима.

"Сви смо ми припадници људске расе и као такви то значи да не би требало да будемо себични. Требало би да будемо окренути заједници. Не би требало да постоје патенти ни финансијска добробит. Не би требало оклевати. Свима је јасно шта је етички исправно урадити", навео је професор Гостин.

Средином октобра 2013. др Брентли се преселио у Монровију, у Либерији, са супругом Амбер и двоје деце, где су планирали да раде као лекари - мисионари у једној хуманитарној организацији.

Први пут је чуо за ширење еболе крајем марта ове године и у наредних неколико месеци постао један од свега два лекара у Монровији који је лечио пацијенте заражене еболом, да би током следећих месец и по број пацијената растао и био је преплављен њима.

У јулу се разболео и у једном тренутку неко ми је поменуо експериментални лек. Деловао је у случају мајмуна, али никада није био тестиран на човеку. Пристао је да прими лек и оздравио је.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво