Читај ми!

Свет губи битку против еболе

Међународна група "Лекари без граница" упозорила је да свет губи битку против еболе и оценила да су центри за лечење те смртоносне болести у западној Африци "сведени на места где људи иду да умру сами".

У одвојеном саопштењу после састанка у Уједињеним нацијама о епидемији еболе, шеф Светске здравствене организације је рекао да сви који су умешани потцењују епидемију, која је до сада усмртила више од 1.500 људи у Гвинеји, Либерији, Сјера Леонеу и Нигерији, преноси Бета.

Званичници УН замолили су светске владе да пошаљу лекаре и друго медицинско особље, као и неопходне медицинске потрепштине у угрожена подручја.

У међувремену, у Либерији је једна мисионарска организација објавила да је еболом инфициран још један амерички лекар.

Председница "Лекара без граница", који су од марта у западној Африци лечили више од 1.000 оболелих од еболе, рекла је да су савладани том болешћу. Она је позвала друге земље да пошаљу цивилно и војно медицинско особље у погођене земље.

"Шест месеци најгоре епидемије еболе у историји, свет губи битку са њом. Центри за лечење еболе сведени су на места на која људи иду да умру сами, где се нуди једва мало више од ублажавања мука", рекла је директорка "Лекара без граница", Џоан Лију.

Према њеним речима, у Сјера Леонеу заражена тела труле по улицама. "Либерија мора да изгради нови крематоријум уместо новог центра за лечење еболе", поручила је Лију.

Прошлог месеца, два оболела Американца, укључујући једног из исте мисионарске групе из које је и новооболели амерички грађанин, евакуисани су из Либерије у САД где су примили експериментални лек "змап", после чега су се опоравили.

Амерички здравствени званичници објавили су уговор вредан 24,9 милиона долара на 18 месеци са фармацеутском компанијом "Мап биофармасеутикалс", како би се убрзала производња "змапа".

Као део пројекта, "Мап" ће произвести малу дозу лека за безбедносне тестове у раној фази, док ће заједно са америчким Секретаријатом за здравље и људске ресурсе радити на убрзању производног процеса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво