Читај ми!

Порошенко победио у првом кругу

Петро Порошенко победио у првом кругу председничких избора у Украјини са освојених 53,75 одсто гласова, показују делимични резултати ЦИК-а. Русија је спремна за дијалог са новим властима у Украјини, каже Сергеј Лавров. Славјанск и данас под артиљеријском паљбом.

Бивша премијерка Јулија Тимошенко освојила је знатно мање гласова, 13,11 одсто, јавља Унијан после пребројаних 70 одсто гласова.

Националистички посланик Олех Лијашко добио је 8,48 одсто гласова бирача, наводи АФП.

Порошенко је рекао да ће задржати садашњу украјинску владу и премијера Арсенија Јацењука.

"Нема планова за промену руководства владе", рекао је Порошенко, додајући како ће његова прва посета иностранству у својству председника бити одлазак у Пољску 4. јуна на прославу 25. годишњице независности те земље, преноси АФП.

Порошенко као свој приоритет на домаћој сцени наводи одлазак на исток земље "како би се окончали рат и хаос".

Истиче да су му Украјинци дали мандат да настави курс интеграција са остатком Европе, али и да би украјински парламентарни избори требало да буду одржани ове године.

Порошенко је после објављивања победе изјавио да је Виталиј Кличко, прослављени украјински боксер, освојио изборе за градоначелника Кијева.

Реакције на украјинске изборе

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је Русија спремна за прагматичан, равноправан дијалог са новим властима у Украјини.

Лавров је нагласио да се Русија "са поштовањем односи према вољи украјинског народа" и додао да је важно да се и нова украјинска власт "са поштовањем односи према свом народу и иде на компромис, узимајући у обзир све политичке снаге, све етничке и верске заједнице".

Штефен Зајберт, портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекао је да би Русија могла да помогне стабилизацију Украјине, градећи конструктиван однос са њеним новоизабраним лидером.

Вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов је у саопштењу изборе назвао отвореним и транспарентним, истичући да је гласање било слободно, без забрана и административних притисака.

Привремени премијер Арсениј Јацењук такође је рекао да су избори били поштени.

Лидер покрета "Југоисток" Царев рекао је за ТВ канал Русија 24 да, иако избори једва могу бити сматрани легитимним, неопходно је поштовати избор оних Украјинаца који су гласали за Петра Порошенка.

"Донбас, Луганск и Доњецк нису гласали ни за једног кандидата... Зато ми инсистирамо на томе да је ово избор само половине Украјине", нагласио је Царев и додао да ће Порошенко, ако коначни резултати покажу да је победник, бити председник само половине земље.

Царев је рекао да "феномен Порошенко проистиче из чињенице да су људи уморни од рата и да су спремни да гласају за било кога за кога мисле да може да заустави рат".

"Јулија Тимошенко је позивала на спаљивање југоистока земље... Људи су закључили да она не може да заустави рат", рекао је Царев.

Царев сматра да много зависи од тога какав став ће Порошенко заузети према властима у Кијеву и да ће имати шансе ако их осуди.

"Уколико заустави крвопролиће, уколико повуче војнике из југоисточних области, прогласи амнестију, обећа да ће изменити Устав, уколико руском да статус званичног другог језика, он ће имати шансе", истакао је Царев.

Ко је Петро Порошенко? 

Порошенко, познат као "краљ чоколаде", већ је прогласио победу. Овај политички ветеран, чије се богатство процењује на 1,6 милијарди долара, поздравио је победу "уједињене Украјине" и њен сигуран пут ка Европи као резултат јучерашњих избора.

Са краватом у бојама украјинске заставе, нови председник Украјине, чија се огромна империја протеже не само на кондиторску индустрију већ и на производњу аутомобила и изградњу бродова, самоуверено се пребацивао са енглеског на руски како би одговарао на бројна новинарска питања.

Порошенко је био министар спољних послова Украјине од 2009. до 2010. и министар трговине и економског развоја 2012. године.

Од фебруара 2007. до марта 2012. налазио се на челу Савета Националне банке Украјине.

Порошенко (48), такође власник популарног ТВ канала, имао је у предизборној кампањи подршку истакнутог политичара и бившег министра унутрашњих послова Јурија Луценка, али и боксерског шампиона који је прешао у политичаре Виталија Кличка.

Испитивања јавног мњења уочи избора показивала су да је Порошенко далеко испред својих ривала, укључујући главну ривалку, бившу премијерку Јулију Тимошенко.

Председничка овлашћења су знатно смањена након што је председник Виктор Јанукович, после таласа протеста, напустио Украјину. Нови председник ће моћи да именује шефа дипломатије и министра одбране, као и државног тужиоца и шефа безбедносне службе, с тим да именовања треба да одобри парламент, а посланици ће бирати остале чланове кабинета.

Председник више не може да смењује министре, али задржава овлашћење да распусти парламент.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво