Читај ми!

Нестали авион, потрага за "црном кутијом" још седам дана

Потрага за "црном кутијом" несталог малезијског авиона могла би да буде завршена за пет до седам дана, саопштили су аустралијски званичници.

Америчка специјализована самостална подморница-робот којом се трага за остацима малезијског авиона у водама Аустралије, заронила је јуче пети пут и то до 4.695 метара, што је испод дубине препоручене од произвођача, али ништа до сада није пронађено.

Из Удруженог центра за координацију који се бави потрагом Ројтерсу је речено да би подморница-робот "могла за пет до седам дана завршити потрагу у области на коју је тренутно фокусирана ".

Званичници, међутим, нису прецизирали да ли су уверени у то да би истрага могла имати резултате у том делу Индијског океана који претражују, а то је приближно 2.000 км северозападно од Перта, на западној обали Аустралије.

Ова изјава уследила је као одговор на раније медијске извештаје на основу којих се могло закључити да ће подводна истрага уз помоћ подморнице-робота трајати месецима.

Подморница-робот која покушава да пронађе авион који је скоро пре два месеца нестао са 239 особа, тренутно предузима ризичну операцију саопштила је Морнарица, прецизирајући да "ронити на таквим дубинама подразумева опасност за опрему и зато се операције будно надгледају".

Из компаније "Фенкс интернешнал", која производи робот у облику торпеда дуг скоро пет метара, речено је екипама за потрагу да ова направа може ронити дубље од 4.500 метара с "прихватљивим" ризиком.

Међутим, подаци прикупљени у том зарону, за сада не показују ништа необично на дну Индијског океана који претражују.

Аустралијски премијер Тони Абот најавио је раније да ће подморница-робот бити кориштена само недељу дана, а да и ако подморско возило не открије ништа конкретно, потрага неце бити прекинута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара