Читај ми!

Хаг, суђење по тужби "Мајки Сребренице"

Пред Окружним судом у Хагу одржава се прво рошиште по тужби мајки и удовица жртава злочина у Сребреници 1995. против државе Холандије и њених припадника "плавих шлемова" УН у Босни.

Мајке и удовице жртава туже холандску владу зато што није успела да заштити њихове мужеве и синове у Сребреници 1995. године.

Организација "Мајке Сребренице" је тужбу на 300 страница поднела у јуну 2007. године и тражи да Холандија одговара зато што није спречила геноцид у тој заштићеној енклави УН.

Адвокат удружења "Мајке Сребренице" Марко Геритсен је критиковао холандску државу да користи изговор да су холандски војници могли да употребе оружје само за одбрану, преноси Бета.

"Легитимна одбрана је шира дефиниција од онога што држава жели да призна... Заштита цивила је принцип који треба да буде први", додао је адвокат.

Адвокат Семир Гузин рекао је АФП-у да Мајке Сребренице пре свега желе признавање одговорности Холандије, "а потом и одштету, иако је то њима од мање важности".

"Мајке Сребренице" су покушале да туже УН у оквиру чијих снага су били холандски војници.

Холандско правосуђе одбило је да гони УН због тога што уживају имунитет, а та одлука је потврђена у апелацији, пред Касационим судом и коначно пред Европским судом за људска права у јуну 2013. године.

Процедура против холандске државе је била обустављена док није донета коначна одлука о тужби против УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво